Efter två raka finalförluster tog Skellefteå det efterlängtade SM-guldet.

Och fick äntligen guldmålas.

– Det sticker ju i ögonen, säger målvakten Joacim Eriksson.

I slutändan var det egentligen aldrig något snack.

Skellefteå vandrade igenom finalserien mot Luleå utan att förlora en enda match. Därmed blev klubben det mest överlägsna mästarlaget på tio år, Frölunda vann också finalen 2003 i fyra raka matcher.

Kopplade guldgreppet redan efter en period

Redan efter första perioden i kvällens fjärde finalmatch i Coop Arena hade Skellefteå skaffat sig ett järngrepp om guldet när de gick upp i en 2–0-ledning.

När Johan Forsberg sedan prickade in sitt första slutspelsmål fram till 3–0 i upptakten av mittperioden var Le Mat-pokalen i stort sett redan i Skellefteås händer.

Luleå plockades ut målvakten i ett sista försök med fyra minuter kvar av matchen.

Men då gjorde i stället Skellefteå 4–0 i öppen kasse – och kunde börja fira klubbens första SM-guld sedan 1978.

Fick äntligen målas i guld

Sedan fick de äntligen ställa upp på Sportbladets klassiska guldmålning – efter två tidigare finalförluster.

Det var målvakten Joacim Eriksson, forwardsduon Jimmie Ericsson och Viktor Arvidsson som fick äran att posera i guldmålade överkroppar.

Den förstnämnde var dock mest orolig över att spelarbussen skulle rulla i väg till Skellefteå – utan trion.

– De kan väl inte bara dra utan oss? frågade han lagkompisen Viktor Arvidsson.