Wennerholm: Frölundas stjärnor visade hur mäktiga de är

Uppdaterad 2023-09-17 | Publicerad 2023-09-16

Jag var på väg att räkna ut Frölunda efter en ny bedrövlig förstaperiod mot Leksand och det kändes som en storm var på väg att blåsa upp kring Roger Rönnberg.

Då vände vindarna.

Underläge 0–1 förvandlades till seger 5–2 och Frölundas stjärnor visade vad de är mäktiga.

Leksands IF

Det har ju sagts att det kommer att ta sin tid för ”nya” Frölunda att växa in i kostymen, men det snacket förstår jag inte alls.

Det gäller ju de flesta lag i SHL, där Frölundas ombyggnad inte är extrem på något sätt vid en jämförelse.

Men det har varit extra fokus på just Frölunda inför en säsong, då Joel Lundqvist tackat för sig efter en evighet som kapten och klubbens ansikte utåt.

Men det tog en hel match mot Timrå och en ny mållös förstaperiod, innan de nya stjärnspelarna presenterade sig inför ett utsålt Scandinavium.

Första hemmajublet kom när Christian Folin skickade in pucken mot mål och den tog på Carl Klingberg och en leksning innan den letade sig vidare in bakom Mantas Armalis efter sex minuter.

Ett skitmål som var nyckeln till vändningen.

Lukas Vejdemo fick matchstraff.

Tre minuter senare slog nye toppbacken Linus Högberg (från Skellefteå) en underbart öppnande passning till Linus Nässén, som åkte sig fri och på Isac Born slog in returen i tom kasse.

Det blev ett tillfälligt avbrott då Marek Hrivik kvitterade för Leksand efter en kontring och ett drömpass från Oskar Lang.

Men lagkaptenen Max Friberg svarade med ett klassmål, när han i trängt läge skickade upp pucken i bortre krysset 15.44 in i mittperioden.

Och även Frölundas nolla i numerärt överläge sprak, när Marek Hrivik åkte ut för andra gången precis i början av slutperioden.

Carl Klingberg slog in säsongens andra mål i numerärt överläge då han tryckte in en lös puck framför kassen.

Ett typiskt Joel Lundqvist-mål om jag ska jämföra med något.

Och det var 4–2 till Frölunda samtidigt som lugnet la sig över Göteborg.

Sju minuter senare var det dags för Henrik Tömmernes att visa vad han är mäktig, då han serverade Max Friberg en perfekt passning till 5–2.

Frölundas nya stjärnor hade levererat och hemmapubliken kunde vandra hem lycklig.

Men Frölunda förstaperiod var bedrövlig, precis som mot Timrå senast då de låg under med 3–0 efter tjugo minuter och förlorade matchen redan där.

Jag kände att det började blåsa upp till storm i Göteborg efter en ny, blek inledningsperiod och ytterligare ett insläppt mål i numerärt överläge.

Snacket inför säsongen handlade ju mycket om Frölundas powerplay, som var sämst i hela SHL i fjol trots Ryans Laschs handleder och Joel Lundqvists styrka framför motståndarmålen.

Nu skulle det lyfta med Henrik Tömmernes som dirigent på blå, vassa skyttar som Jere Innala och Malte Strömwall och starke Gustav Rydahl som ny murbräcka.

Nu kom en ny uppvisning i ett totalt uddlöst fem mot fyra, sedan Lukas Vejdemo fått matchstraff efter att ha tryckt till Filip Hasa i huvudhöjd mot sargkanten.

Mot Timrå tog det bara 21 sekunder innan Magnus Pääjärvi gjorde mål i numerärt överläge, sedan Henrik Tömmernes passat fel på offensiva blå.

Det var bedrövligt

Därför var jag extra spänd på vad göteborgarna skulle visa upp inför hemmapubliken i Scandinavium.

Så vad hände?

Det tog 38 sekunder innan Marek Hrivik gjorde mål för Leksand, sedan Malte Strömwall slagit en felpass i egen zon och öppnat för slovaken.

Och det var inte slut där.

Samme Hrivik tog en ny tvåa bara fjorton sekunder efter målet, då han åkte på målvakten Lasse Johansson.

Frölunda fick spela fem mot tre i hela två minuter, utan att det hände ett smack.

Det var bedrövligt rent ut sagt och jag såg inte röken av Henrik Tömmernes dirigentpinne.

Och trots det där första pp-målet i tredje perioden, står Frölunda fortfarande på 1–2 i mål i spelformen.

Men det kan ju ses som en tillgång också.

Det kan knappast bli sämre.

Det var en underbar inramning i Scandinavium, med tusentalet vitklädda leksandsfans på läktarna.

De får man ändå ge Leksand.

De har ett fantastiskt stöd och lämnar ingen oberörd.

Men noll poäng och tio insläppta mål efter två spelade matcher, är den sämsta möjliga starten för ett redan svajigt, skadeskjutet och nederlagstippat Leksand.

Den tidiga krisen visade sig när laget stängde in sig i omklädningsrummet efter matchen.

Nu väntar två nya, tuffa matcher nästa vecka med topptippade Rögle hemma på torsdag och sedan Linköping borta på lördagen.

Linköping som slog Oskarshamn med klara 4–1 i den andra eftermiddagsmatchen och som har två raka segrar efter att ha slagit HV71 på straffar i premiären.

Målvakten Marcus Högberg har varit rena väggen båda gångerna.

Nej, det blir nog en del sömnlösa nätter för Leksandsfansen framöver.