Rögles powerplay avgjorde mot Örebro

Martin Hardenberger/TT

Publicerad 2021-01-02

Rögle hade spelat sex raka SHL-matcher utan att göra mål i powerplay.

Men tack vare tre mål i just den spelformen sänkte man Örebro som besegrades med 4–0 i lördagens toppmatch.

Första perioden slutade mållös, men det kunde ha sett helt annorlunda ut.

Hemmalagets Anton Bengtsson hade nämligen noterats för två skott i målramen och Örebro också ett.

– Det var två fina lägen, jag borde ha gjort mål, sa Bengtsson i C Mores pausintervju.

Inledningsvis verkade det som att den absoluta spetsen saknades. Tabelltvåan hade nämligen stjärntrion Dennis Everberg (skada), Leon Bristedt (covid-19) och Erlend Lesund (skada) borta.

Samtidigt saknade Örebro avstängde måltjuven Borna Rendulic. Rendulic hade under säsongen gjort nio mål och elva assist och toppade Örebros interna poängliga tillsammans med Mathias Bromé som lämnat för NHL och Detroit Red Wings.

Inför toppmötet mot Örebro hade Rögle förlorat de tre senaste hemmamatcherna, anmärkningsvärda siffror eftersom laget dessförinnan inte förlorat i Catena arena sedan den 25 januari i fjol.

Hansson spräckte nollan

Niklas Hansson ville få slut på förlustraden. När två minuter återstod av andra perioden såg han, assisterad av Daniel Zaar och Samuel Jonsson, med ett skott från blålinjen till att hemmalaget tog ledningen.

Assistpoängen var Zaars hundrade i Rögletröjan, och sjätte för säsongen mot just Örebro.

Rögle hade gått sex raka matcher utan powerplay-mål, men när Rodrigo Abols fick sätta sig i utvisningsbåset skulle även denna svit få sitt slut.

Anton Bengtsson hade träffat målramen två gånger i första perioden, men med två minuter kvar av mellanakten hittade han äntligen rätt.

För Örebros del innebar målet det tionde insläppta målet i boxplay på sju matcher.

– Jag vet vilken kapacitet vi har, vad vi levererar är något helt annat, sade Stefan Warg självkritiskt i den andra periodpausen.

Och fler mål skulle det bli.

Tätt mellan målen

Tredje perioden hade knappt hunnit börja innan Robert Leino fick sätta sig i utvisningsbåset efter att Örebro två gånger om tekat felaktigt. Utvisningen tog Anton Bengtsson vara på när han slog pucken via en motståndare och in i mål.

Fyran kom kort senare och nu med Leino i utvisningsbåset för tripping. Daniel Zaar sköt och Olli Palola styrde in vad som kändes som den definitiva spiken i Örebros kista.

De tre powerplay-målen kom mellan matchminut 38 och 43.

– Vi var uppe i Luleå och släppte in tre mål i boxen och släpper in tre mål i boxen i kväll. Det håller inte. Boxplay var vår bästa del i fjol, nu har vi inte självförtroendet, säger Örebros tränare Niklas Eriksson.