Domarbasen ryter till: ”Lynchmobben över gränsen”

Uppdaterad 2022-03-24 | Publicerad 2022-03-23

Ett felbeslut och domare tvingas utstå hat och hot.

Nu ryter domarbasen till mot hockeyprofilerna.

– Den här ”lynchmobben” har gått över gränsen, säger Tomas Thorsbrink och berättar också om den stora domarbristen i Sverige.

Följ ämnen

Det var en match i SHL:s slutomgångar mellan Timrå och Luleå som bortalagets Juhani Tyrväinen fick matchstraff för att ha träffat ena linjedomare i ansiktet med sin klubba.

En ren olyckshändelse och efteråt erkände huvuddomaren Christoffer Holm misstaget och bad om ursäkt.

Ändå fick han höra av C More-profilen Niklas Wikegård att domarna ska drabbas av ”starka konsekvenser” och att ”alla fyra domare på isen ska stängas av”.

Även förbundets tidigare generalsekreterare, Tommy Boustedt, menade att linjemannen ”bör avsluta sin karriär eftersom ”han är ju helt opålitlig”.

Orimlig kritik

Hårda ord som får domarbasen Tomas Thorsbrink att reagera.

– Vi har absolut inga som helst problem att ta kritik, eller bli utmanade. Det hör till vårt jobb. Vi ska bedömas och ifrågasätt, inleder Thorsbrink och fortsätter sedan:

– Men den här lynchmobbning är över gränsen. Jag tänker främst på domarna som utsätts, deras familjer och barn.

Brist på domare

De hårda, och ibland brutala, åsikterna om domarnas prestationer kommer också i en tid där svensk ishockey har stor domarbrist.

Och Thorsbrink är oroad över att återväxten blir lidande när proffsdomarna utsätts för verbala attacker.

– Självklart smittar det. Om man ser det ur ett större perspektiv så är SHL en liten del av svensk hockey. Men medialt är den allt. Allt som sker på högsta nivå smittar till de lägre nivåerna. Vi har en jättebrist på domare och ur ett rekryteringsperspektiv underlättar det inte. Är det sånt här jag kommer bli utsatt för om jag blir domare?

Niklas Wikegård har riktat hård kritik mot domarna i SHL.

Blir gärna ifrågasatta

Genom åren har SHL-domare behövt polisbeskydd under matcher och i dag pratar de kontinuerligt med psykologer.

Den interna arbetsmiljön är god, men utåt tvingas domare alltid stå i skottgluggen.

– Det är extremt sällan vi får höra att vi gjort något bra. Det sker i princip aldrig. När en domare gör ett misstag får vi i stället höra att den ska stängas av. Vi gör misstag hela tiden, spelare och tränare gör också misstag hela tiden. Om en spelare ska stängas av för det skulle vi inte ha några spelare kvar.

Thorsbrink tydliggör dock att de välkomnar negativa reaktioner och objektiva bedömningar.

Domarna blir gärna ifrågasatta.

– Vi har inga som helst problem att folk tycker till. Om det är relevant. Det är det som är tjusningen, att 8 000 på Hovet buar åt oss är känslor som ska förekomma. Men det får inte övergå till rena personangrepp.

Spelare har pratat om rädslan att bli bötfälld om de reagerar över ett domslut offentligt. Finns det någon sanning i det?

– Vi följer det regelverk som finns vad gäller ”abuse of officials”. Jag har inga problem om spelare har åsikter, säger Thorsbrink, funderar lite, och tillägger:

– Men samtidigt, om vi skulle följa regelverket fullt ut skulle vi ha många, många, många fler bestraffningar. Vi hör ju vad spelare och coacher säger varje match. Så det gäller att ha taktkänsla. Vi bestraffar när spelare eller ledare tydligt går över gränsen.

Tomas Thorsbrink.

Vill ha högre löner

I SHL är 11 av 16 huvuddomare heltidsanställda.

Ingen linjedomare är det.

I framtiden hoppas Thorsbrink att domarkåren ska bli ännu mer professionell, med fler heltidsanställda och högre löner.

Det är en del i att kunna locka fler att bli hockeydomare.

– Det är målsättningen på sikt. I dag tjänar domarna mindre än vad en spelares medellön är. I framtiden hoppas vi på mer konkurrenskraftiga villkor och bättre lönestruktur.

En linjeman i SHL kan exempelvis inte livnära sig på att döma, utan måste resa land och rike runt och dessutom ha ett civilt yrke vid sidan av.

– De har en sådan sjuk passion för hockey att man ibland undrar om den kan vara bra. Rationellt kanske man inte borde vara linjedomare, men det dömer för att de har en stor förälskelse för hockey.

Har intern rankning

På fredag samlas samtliga slutspelsdomare för att ladda upp inför den heta hockeyvåren med slutspel och kval.

Truppen har bantats ner till 10 huvuddomare och 14 linjemän.

– Träffen är mest ett sätt att boosta domarna inför vad som väntar, få dem i rätt ”mode”. Nu väntar den intensiva fasen.

Får domarna lämna in önskemål om matchserier?

– Nej, vi tittar på vilka lag som spelar och att hitta rätt domarteam till rätt match. Det är en omfattande matchning.

Hur gör ni den matchningen?

– Det är hur vi bygger ett domarteam och tittar på att personligheterna också lirar med varandra även utanför isen. Sedan gäller det att ha balans med rutin. Det är ganska mycket förarbete och till hjälp har vi en betygsskala för domarna, en intern rankning. Men ytterst är det jag som gör den subjektiva bedömningen, vi har ju inga algoritmer till hjälp.

Får en domare döma matcher i sin hemstad eller region?

– Det finns inga sådana restriktioner. Domarna är så professionella och neutrala att det inte är något problem. Vi gör vissa anpassningar, men det bygger mycket på vad domarna själv vill.

LÄS VIDARE