Abrahamsson: Jag tror inte att Färjestad vinner det här

Publicerad 2013-04-04

LULEÅ. Vilken knockout, Färjestad.

Bara tolv sekunder in i förlängningen avgjorde Linus Persson.

Luleå är nu bara en seger från SM-final och jag har oerhört svårt att se Färjestad vända det här.

Efter klara segrar i de tre tidigare matcherna fick vi ett förlängningsdrama även i den här semifinalen.

Men det blev ett väldigt kort drama.

Efter bara tolv sekunder avgjorde Linus Persson efter misslyckat uppspel av Ville Lajunen.

Och snacka om viktigt mål.

Om Färjestad vunnit hade matchserien varit helt öppen. Nu ligger finalvägen öppen för norrbottningarna.

Luleå har 3–1 i matcher och har kopplat ett järngrepp som jag inte tror Karlstadslaget kan krångla sig ur. Senast Luleå var i en SM-final är 16 år sedan, men nu är det riktigt riktigt nära igen.

Fick inte hål på Salak

Luleå var närmast ett segermål även under ordinarie tid. Hemmalaget radade upp chanser under de avslutande fem minuterna men fick inte hål på Alexander Salak.

Utöver det dramatiska avgörandet var det Robin Jonssons fula crosschecking i ansiktet på FBK-forwarden Per Åslund i slutet av den andra perioden som var matchens hetaste händelse.

Ett överfall som säkert kommer att granskas i efterhand och som definitivt borde ha gett Jonsson matchstraff.

Pigga ben

Själva matchen blev aldrig det hockeyfyrverkeri som vi har vant oss med under semifinalerna.

Färjestad genomförde en riktigt bra förstaperiod, en total kontrast från det laget under långa perioder visade upp i det senaste mötet i Coop Arena. De var samlade, vårdade pucken när de kunde och lyckades styra tempot.

Samtidigt kom inte Luleå upp i den fart och den intensitet som hade behövts för att utmana Färjestad. Luleås spel bygger i extremt hög grad på pigga ben och huvuden och de fanns bara där stundtals i kväll.

Ändå lyckades hemmalaget vända 0–1 till 2–1 inom fem minuter i inledningen av mittperioden, båda målen kom efter svagt försvarsspel av Färjestad. Vid kvitteringen kunde Luleå spela sig till ett farligt läge trots samlat Färjestadsförsvar och på returen orkade inte Rickard Wallin.

Även ledningsmålet kom för enkelt med gästernas ögon sett. Tollefsen ramlade och Ari Vallin låg inte tillräckligt nära Jens Jakobs som kunde skjuta 2–1.

Sedan tog Luleå över, men Färjestad kvitterade i power play efter att domarna tagit en väldigt tuff utvisning på Mika Pyörälä.

Tror inte Färjestad lyckas

Nu måste Färjestad vinna de tre återstående matcherna för att ta sig till SM-final. Jag tror inte att de lyckas, men vill ändå vill jag inte helt räkna ut laget. Vinner Färjestad hemma på lördag blir det rejäl press på Luleå i den sjätte matchen.