Abrahamsson: Örebro fallerade

Publicerad 2024-01-18

ÖREBRO. Niklas Eriksson kallade de som håller upp banderoller med avgångskrav för ”pöbeln”.

Efter Örebros förlust mot jumbon Oskarshamn blickade jag mot hemmastå efter en banderoll med budskapet: 

”Gör ert jobb, för fan.” 

Följ ämnen

Det var inte så att hemmaspelarna inte jobbade och försökte. 

Men i uppdraget som hockeyspelare ingår också saker som att ta rätt beslut, ha ett passningsspel värt namnet, vinna fler närkamper och inte minst göra mål. 

Örebro fallerade en hel del här och misslyckades helt med det sistnämnda.

När Glenn Gustafsson missade öppet mål i slutminuterna fick det symbolisera den kramp som det här laget just nu lider av. 

Det är inte bara en snöstorm som på senare tid dragit in över Örebro. I söndags kulminerade (?) den sportsliga stormen när Johan Hedberg fick sparken. 

Och det kändes lite som en flashback från åren 2013–2018 då Örebro förbrukade tränare i raskare takt än något annan klubb i SHL. 

Ross, Kenta, Tornberg och Sundblad. 

Pang, pang, pang, pang. 

Sedan fem år med Niklas Eriksson och sportslig stabilitet och progression, innan general manager Stefan Bengtzén kände att han nått vägs ände med Erikssons ledarskap.

Efter fyra SHL-månader har Johan Hedberg fått sparken och Niklas Erikssons ledarskap är tillbaka.

Blåste styv kulig redan förra säsongen

Den nygamla tränaren fick tuffast tänkbara start, 0–2 mot Oskarshamn. Smålänningarna är en obehaglig motståndare, inte minst när de får ordning på sitt försvarsspel. Emil Kruses nolla var klubbens blott andra på fyra SHL-säsonger…

Plötsligt skiljer det ”bara” nio poäng till Malmö över strecket, dessutom med en match till godo. Örebro är i allra högsta grad också indraget i bottenstriden, bara tre poäng ner till HV71.

Matchen var lite en spegelbild av hur närkingarna har sett ut sedan oktober. Trubbig offensiv, svagt powerplay och tveksamt målvaktsspel, Jonas Arntzen tappade pucken vid 0–1 och stod lite felplacerad vid 0–2.

Med det sagt: gör du noll mål framåt blir det förlust oavsett målvaktsspel.

Niklas Eriksson fick en sådär-omstart även vid sidan av isen med sitt uttalande i Expressen om att de som står bakom banderoller med kritik mot företrädare i klubben är ”pöbeln”.

Egentligen blåste det åtminstone styv kuling runt Örebro (och Bengtzén) redan förra säsongen då först lagkaptenen Rodrigo Abols och redan nämnde Eriksson fick veta att de inte längre var önskvärda i sina roller.

Skillnaden då var att de sportsliga resultaten gick rätt väg – och nämnde Bengtzén mildrade stormen genom att utse den i tränarrollen inte önskvärde Eriksson till sportchef. Lite som Luleå en gång i tiden gjorde med Stefan ”Skuggan” Nilsson

Tappat två av ligans bästa centrar

När Johan Hedberg tog över var det framför allt två förändrings- och förbättringsområden han lyfte fram för att utveckla Örebro: 

Snabbare och mer strukturerat spel ur egen zon och ett mer tålmodigt spel i anfallszonen i form av fler längre anfall. 

Resultatet har varit att Örebro har skapat för få heta målchanser för att över tid vara ett vinnande lag. Utdelningen i början berodde till stor del på en osannolikt hög effektivitet, snarare än förmågan att skapa heta målchanser. 

Om det sedan beror på spelarmaterialet eller Johan Hedberg kan det råda delade meningar om. 

Sanningen är att Örebro redan förra säsongen var ett på pappret rätt trubbigt lag. 

Sedan dess har man tappat Rodrigo Abols och Leo Carlsson, som måste räknas som absoluta toppcentrar i den här ligan. Ersatt har man gjort med Ludvig Larsson och Hannes Björninen som är två tredjecentrar i min bok, åtminstone i ett lag med guldambitioner. 

Men Lekkerimäki, då!? säger någon. Ja, men Linus Öberg, som lämnade för Frölunda, snittade 15 mål under sina tre säsonger i Örebro.

Special teams har havererat

Örebro är beroende av att få ut mycket av rätt lite och det har man misslyckats med den här säsongen.

En annan stor anledning till Örebros ras, som ledde till att Johan Hedberg fick sparken, har varit målvaktsspelet från Jhonas Enroth och Jonas Arntzen. 

Från att inledningsvis (första tio omgångarna) har haft ett av SHL:s absolut bästa målvaktsspel har Örebro sedan dess tillsammans med HV71 haft den svagaste räddningsprocenten. 

Extra anmärkningsvärt är det med tanke på att Örebro under den här perioden är det lag som släppt till minst skott i skottsektorn. 

En annan viktig spelform där Örebro havererat sedan oktober, eller egentligen hela säsongen, är special teams, där man är sämst av alla lag.

Niklas Eriksson tränargärning handlar inte om quick fix, men han kunde inte ha fått en mycket sämre start.

Resultatet är en sak, att hans lag såg väldigt mycket ut som tidigare oroar nog mer.

LÄS VIDARE