Per Ledin: ”Det är inte okej, måste sätta ner foten”

Av: Emil K Lagnelius, Tomas Ros

Publicerad:

Han är känd som Mr Trash Talk.

Nu går Per Ledin, 40, ut och fördömer språkbruket i SHL.

– Som det är nu har det eskalerat och då är det viktigt att sätta ner foten, säger han i senaste avsnittet av Sportbladets podd Hockeystudion.

Malmös Marcus Sylvegård, 19, skrek ”din jävla horunge” till en motståndare i Malmö i lördags.

För tilltaget bestraffades han med två matchers avstängning – vilket fick Marcus pappa, Malmös sportchef Patrik Sylvegård, att reagera.

– Man kan fråga sig var gränsen går och vad som är kränkande. Om jag säger ”bögjävel” till dig på isen, då skrattar man ju bort det. Det sägs mycket värre saker som domaren inte reagerar på, sa Patrik Sylvegård till SVT i söndags.

Sedan dess har uttalandet fördömts, bland annat av ikonen Börje Salming.

Och nu ger sig en annan profil in i debatten.

– Trash talk har alltid funnits i sporter där det är adrenalin och fysiskt spel. Med det sagt så måste vi nånstans filtrera och komma bort från de ordvalen. Jag har själv hamnat i det genom åren och visst, det sker i stridens hetta. Men vi måste finna bättre ord om vi ska syssla med trash talk, säger Per Ledin i Hockeystudion.

Foto: MAGNUS LEJHALL / BILDBYRÅN

Per Ledin hamnade själv i blåsväder under SM-slutspelet 2006 då han skrek ”Tjockis” till Tommy Salo och ”Jävla tattare” i riktning mot videomåldomaren i Frölundaborg.

– Vi spelare har ett ansvar att det måste sorteras bort. Det går att använda så många andra ordval. Jag vet ju själv att jag skrek ”tattare” och ”tjockis” och så vidare, det var negativa ord. Jag fick mig en bra lärpenning av det. Man har behövt bli smartare om man ska syssla med det mentala spelet. Som det är nu har det eskalerat och då är det viktigt att sätta ner foten.

Ledin berättar även om det värsta han själv har fått höra under sin karriär.

– Det är könsord, både manligt och kvinnligt. Det är hur feg och dålig man är. Allt man kan tänka sig. Du vill skaffa dig fördelar gentemot din motståndare. Det är för mycket som står på spel.

– Man ska inte kränka folk och jag tycker inte man ska prata om
familjer och sånt. Det måste upphöra.

”Föräldrar i dag har inte koll”

På frågan om hockey är moget att sluta med skitsnack svarar Ledin:

– Det finns bättre och sämre ordval och det här är de sämre. Det mentala spelet har alltid funnits. Jag brukar alltid prata om de här snälla och duktiga killarna som aldrig skulle göra något sånt, de brukar ofta vara de som tappar behärskningen och gör dumma grejer.

Vad är okej att säga i rinken?

– Det finns så mycket annat man kan prata om med sina motståndare. Har han missat en målchans så kan man påminna honom om det. Eller om
motståndaren är dålig på skridskorna.

– Eller så kan man tokhylla honom. Vi hockeyspelare har inte så god
självbild och för mycket beröm kan ge sin effekt.

Ledin är i dag engagerad i sina barns fotbolls- och hockeyutövande, bland annat som ledare.

– Jag får agera uppfostrande. Föräldrar i dag har inte koll på vad deras barn säger. Jag får förklara gång på gång att det inte är okej att använda de här orden, säger han.

– Det är samma sak som nu 2018 på sociala medier. Man läser just de här orden ”hora” och ”bögjävel”. Tyvärr blir det en vardag till slut. Det här har pågått länge, framför allt mot tjejer. Här måste man sätta ner foten, att det här är inte okej längre. Jag märker ju hur det låter på fotbolls- och hockeymatcher när 12–13-åringar spelar.

Publicerad:

LÄS VIDARE