Publicerad 2017-01-05

LULEÅ. Här hyllas legendaren Roger Åkerström i Coop Arena.

Över 900 matcher blev det för Luleå Hockey – och nu har hans klassiska nummer 28 hissats upp i taket.

– En stor ära. Jag har varit lite fladdrig i dag, säger han.

Till slut fick Åkerström också se sitt lag vända 0–2 till 3–2 efter straffar mot Karlskrona.

Till publikens stora jubel klev Roger Åkerström ut genom björngapet på den röda mattan med höjda armar. Där ute väntade Jarmo Myllys, Johan Strömwall och Stefan ”Skuggan” Nilsson.

Sedan hissades tröjan snyggt upp i taket.

Fyller 50

Roger Åkerström fyller 50 år den 5 april. Den komplette backen fick göra debut i Luleås A-lag som tonåring i mitten av 80-talet, kort efter att klubben tagit sig upp i elitserien.

Det blev en avstickare i Västerås. Men han återvände snabbt till Luleå och totalt blev det 911 matcher i SHL och SM-slutspel för moderklubben. På dessa gjorde backen 89 mål och 165 assists.

Åkerströms absoluta höjdpunkt i karriären var SM-guldet 1996, där han faktiskt gjorde det avgörande målet mot Frölunda i Frölundaborg i den fjärde och sista SM-finalen. Han var även tränare i föreningen under några år.

Nu pryder han taket i Coop Arena bredvid andra legendarer som Johan Strömwall, Jarmo Myllys och Stefan ”Skuggan” Nilsson.

Myllys och ”Skuggan”bistod

Både Myllys och ”Skuggan” var för övrigt med och bistod när Åkerströms tröja hissades upp i taket.

En bra historia i sammanhanget:

I går gjorde Roger Åkerströms son Simon sitt första allsvenska mål för Vita Hästen. I dag har Simon fått tillåtelse att åka upp till Luleå för att vara med om den historiska hyllningen.

Simon Åkerström lär nog minnas dessa dagar.

Liksom pappa Roger.

I matchen fick Luleå en risig start. Redan efter 1.15 satte Marcus Paulsson 1–0 till Karlskrona efter ett friläge. I den andra perioden utökade Joel Kellman för KHK i powerplay.

Luleå reducerade genom Johan Forsberg i slutet av andra efter en misstänkt hög klubba strax innan Forsberg slog in pucken.

Och i den tredje perioden, med blott 1.06 kvar, kom 2–2. Bill Sweatt tog vara på en retur och vispade in pucken.

Efter en mållös förlängning avgjorde Johan Forsberg i straffläggningen. Han var den ende som lyckades sätta en straff – den sjätte och sista.