Uppgifter: Intern spricka – stjärndomaren pekas ut

Publicerad:
Uppdaterad:

HOCKEY

TIPSA REPORTRARNA! Mejla Tomas Ros och Hans Abrahamsson här.

Uppgifter från flera håll talar om en intern spricka i hockeydomarkåren.

Stjärndomaren Mikael Nord, 41, uppges ha valt domarchefen Ulf Rönnmarks sida. Det ska ha gått så långt att vissa domare inte vill döma tillsammans med Nord.

– Det är falska anklagelser. Tråkigt att någon släpper ut sånt till er, säger Nord själv.  

Det har varit några minst sagt turbulenta veckor för landets domarkår. Sportbladet har vid flera tillfällen rapporterat om ett stort missnöje mot domarchefen Ulf Rönnmark

Ulf Rönnmark fick först semester på obestämd tid. När sedan Sportbladet avslöjat att Rönnmark under sin semester ringt runt för att få över domare på sin sida togs han ur tjänst av SHL:s vd Jörgen Lindgren.

Striden som rasat runt Rönnmark har också skapat en spricka internt i domarkåren. Flera uppgiftslämnare uppger för Sportbladet att det från flera domare finns en besvikelse med framför allt Mikael Nords agerande.  

Mikael Nord rankas som landets bästa domare, inte minst av spelarna. De fyra senaste säsongerna har han tilldelats Guldpipan, priset till landets bästa domare.

Nord själv förnekar konsekvent alla uppgifter om att det finns en spricka mellan honom och flera av de övriga elitdomarna. 

Uppges inte ha varit med på brevet

Orsaken till sprickan uppges vara flera. 

Enligt Sportbladets uppgifter ska Nord för det första inte ha stått bakom det uppmärksammade brev som Sportbladet publicerade, där det uppgavs att ”samtliga huvuddomare och linjedomare i SHL” stod bakom missnöjet med Rönnmark. Men enligt källor med god insyn ska Nord och ytterligare en huvuddomare inte ha stått bakom brevet: 

Uppgifter som dock Nord förnekar:   

– Ja, det där är inte riktigt sant. Tråkigt att någon släpper ut såna saker till er. Men, men så är det tydligen och det är ingenting jag kan göra något åt, säger han och låter lite uppgiven. 

Något som också ska ha skapat ilska i domarkåren är att Nord anklagas för att, efter brevet publicerades och Rönnmark tog semester, ha ringt runt till åtminstone en handfull domare för att övertala dem att Rönnmark ska kunna fortsätta som chef:  

– Det handlar om åtminstone fem–sex stycken, säger en källa. 

– Det är falska anklagelser. Absolut inget jag har gjort eller ens tänkt tanken att göra, säger Nord själv.  

Det ska till och med ha gått så långt att flera domare uttryckt att de helst inte vill döma med Nord under säsongen. 

Enligt våra uppgifter är det en spricka i domarkåren. 

– Det stämmer inte.

Foto: BILDBYRÅN
Mikael Nord.

På lördag startar SHL

Hur upplever du stämningen i domarkåren?

– Jag vet inte, vi ska ha ett telefonmöte i dag. Vi får se. Vi behöver inte föda den här pudeln mer utan i stället foka på det vi ska göra. Vi måste börja titta framåt och se vad vi ska göra, säger Mikael Nord. 

Hur menar du med att föda en pudel?

– Att det som har varit har varit. Nu väljer jag att titta framåt och vill inte grotta mer i det här. 

Med tanke på all turbulens, hur känns det att SHL-premiären bara är två dagar bort?

– Det ska bli fantastiskt kul att det drar igång på riktigt. Jag tror också att det kommer att hjälpa till att vi kan fokusera på det vi ska göra.

Elitdomarföreningens ordförande Leo Takula säger sig inte känna till någon spricka i domarkåren: 

– Min uppfattning är att alla stod bakom brevet och kritiken som vi framförde. Jag upplever inte att det finns någon spricka i gruppen i den här frågan.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!