Brynäs med galen vändning i SHL

Luleå klappade ihop efter 3–0-ledning

Publicerad 2022-12-28

0–3 på mindre än tio minuter och målvaktsbyte.

Då levererade Brynäs en jättevändning mot Luleå, när man till slut vann med 7–4.

– Det är svårt att förklara, säger Samuel Johannesson till C More.

Brynäs IF

Det har gått blytungt för Brynäs i SHL den här säsongen. Under onsdagskvällen kunde dock Gävlelaget vinna med 7–4 på hemmaplan mot Luleå.

Men hemmalaget fick en chockstart på matchen. På mindre än tio minuter gick Luleå upp i en 3–0-ledning. Leo Komarov tryckte in ledningsmålet från nära håll innan Isac Brännström utökade med ett solomål. När Brendan Shinnimin sedan gjorde 3–0 agerade Brynäs genom att göra ett målvaktsbyte.

Tomi Karhunen skickades ut och in kom Oliver Håkansson, inlånad från Almtuna.

– Man hann inte tänka så mycket, det var bara hoppa in och köra, säger Håkansson som tränade med Almtuna imorse.

Jättevändning

Brynäs reducerade innan periodpausen genom Oula Palve – och i den andra perioden vände allt. Samuel Johannesson skickade in tvåan, och i slutet av perioden kom både 3–3 och 4–3 på mindre än två minuter.

Det är svårt att förklara. Det känns som att vi brukar ha bra andra perioder här hemma. Nu går allt in, säger Samuel Johannesson till C More.

I Luleå var det inte lika muntert inför den tredje perioden.

– Vi blir jävligt slarviga och de tar över matchbilden. Vi spelar inget bra försvarsspel och står och tittar på vad de gör. Vi låter dem göra lite allt möjligt med oss där ute, säger Oscar Engsund.

Matchstraff – stormade ut

Mycket talade för att Brynäs skulle gå mot en viktig seger när Dmytro Timashov gjorde 5–3 i matchen, men Luleå reducerade kort därefter. Och värre skulle det bli för hemmalaget, då Oscar Eklind åkte på ett matchstraff för en knätackling.

Eklind stormade ut i spelartunneln och kastade iväg sin klubba, medan Luleå fick spela powerplay i fem minuter. Oliver Håkansson i Brynäs-målet höll dock tätt och istället kunde hemmalaget utöka direkt efter att man spelat boxplay.

Luleås besvikelse: ”Blek insats”

Jacob Blomqvist blev målskytt när han tryckte in 6–4 från nära håll, och Greg Scott skickade sedan in 7–4 i öppen kasse. Målet blev matchens sista och med det kunde Brynäs plocka tre oerhört viktiga poäng i bottenregionen av SHL, och nu skiljer det bara en poäng upp till Luleå på tionde plats.

– Vi får en ganska lättvindig ledning med 3–0. Vi gör en dålig andra period där vi förlorar många närkamper. Det är en för blek insats, säger Thomas Berglund.