Publicerad 2014-03-31

Abrahamsson: ...och det räcke den här gången

SKELLEFTEÅ. Skellefteå visade klass direkt – i en period.

Den här gången räckte det.

Och på onsdag är det ryggen mot väggen för Linköping. Seger är ett måste för att det här ska bli en lång matchserie.

Sportbladets Hans Abrahamsson.

För Linköping var det tionde matchen sedan grundserien avslutades, för Skellefteå var det bara den sjätte.

Och det märktes i den första perioden.

Linköping fick inte fart på vare sig ben och huvuden och då är det omöjligt uppdrag att matcha Skellefteå. Spelarna såg inte ut att ha skakat av sig den starka vändningen mot Frölunda, vare sig mentalt eller fysiskt.

Matchen avgjordes till stor del under de första 20 minuterna. Redan efter tre minuter sköt Simon Hjalmarsson i stolpen när han hade öppet mål. Linköping hade behövt första målet. Nu fick de i stället Skellefteå över sig.

Joakim Lindström smackade in 1–0, magnifikt framspelad av Melker Karlsson. Sedan trampade Oscar Möller alldeles för enkelt förbi Daniel Rahimi och lekte in 2–0.

För att ha en möjlighet att skaka de regerande mästarna måste man kombinera en aggressiv forechecking när tillfället finns med ett extremt noggrant defensivt spel. Linköping nådde inte alls dit i första perioden, balansen mellan offensiven och defensiven var för dålig.

Bäst i Sverige

Skellefteå fick trumma på med det spel de älskar och som de är bäst i Sverige på. Ett snabbt förstapass och sedan bra fart genom mittzonen. Antingen spelar de sig sedan in i anfallszonen eller så dumpar de smart och är först på pucken.

Linköping försökte störa högt upp banan, och lyckade delvis. Men allt för ofta slutade det med ett för långt lag och gästerna tappade dessutom puckar i känsliga områden.

Noggrannheten sakandes och Linköping förlorade de viktiga duellerna. Då straffas man också skoningslöst av Skellefteå.

Med både Mattias Bäckman (sjuk) och Jonas Junland (skadad) på frånvarolistan blir Linköpings backsida alldeles för tunn. Inte blev det bättre av att den tyngsta defensiva pjäsen, Daniel Rahimi, förlorade dueller vid de två första målen.

Tempot sjönk i mittperioden och det passade Linköping som fick mer tid på sig och stundtals kunde etablera tryck djupt ner i hemmalagets zon. Linköping hade behövt ett mål där.

Matchbilden höll i sig i den tredje perioden, men trots att Linköping tillbringade en hel del tid runt Markus Svensson lyckades de bara skjuta sju skott.

Trots förlusten kan Linköping ta med sig en hel del positivt. Efter den svajiga och lite ofokuserade inledningen växte Roger Melins lag och hade med lite bättre effektivitet skapat riktig nerv i den första semifinalen.

Christian Engstrands målvaktsspel var felfritt.

På onsdag möts lagen igen, då i Cloetta Center, och då är det ryggen mot väggen för Linköping. Den känns som sista chansen att skapa riktig nerv i den här matchserien. En 2–0-ledning släpper inte mästarna ifrån sig.

Men oavsett om Linköping lyckas stjäla en match är Skellefteå fortfarande storfavorit att vinna den här semifinalen.