Örebro vände tack vare målkungen

Uppdaterad 2015-01-27 | Publicerad 2015-01-24

Örebro/Stockholm. Martin Johansson är dagens man i SHL.

Örebroforwarden gjorde mål för åttonde matchen i rad och startade vändningen mot Linköping.

– Det trodde jag kanske inte innan säsongen, säger han till Sportbladet.

Pavel Brendl, Per-Åge Skröder, Gustav Possler, Johan Ryno och Martin Johansson har alla klarat av att göra mål sju matcher i rad. Men efter dagens match är Martin Johansson ensam på 2000-talet att göra mål i åtta raka matcher,

Örebros formstarke forward fick inte bara fira den imponerande sviten utan hans mål var också starten på en vändning mot Linköping där Jakub Vrana gett bortalaget ledningen i mitten av andra perioden.

8 av 19 mål

Martin Johanssons 1-1 kom på en retur efter 3,46 i tredje perioden och bara 2,22 senare spelade samme Johansson fram till Daniel Viksten som satte 2-1. Matchen avgjordes sedan av Anders Eriksson som sprätte upp 3-1 bakom Markus Högberg innan LHC fick in en sen reducering.

Martin Johanssons prestation blir än mer imponerande när man ser att Örebro bara gjort 19 mål totalt på de åtta matcherna.

Mental träning bakom rekordet

– Men kul, det trodde jag kanske inte innan säsongen.

Har du någon teori om varför det lossnat?
– Jag har jobbat med en mental tränare som hjälpt mig ganska länge, Mattias Seger, som jag hade i Brynästiden. Sedan har jag fått mycket förtroende i Örebro. I Brynäs hade jag sex, sju minuter per match och ibland bänken, då är det stor skillnad på att spela så här mycket. Det är inte bara att trycka på en knapp och börja leverera, men nu känns det som att det lossnat, både mentalt och spelmässigt.

Vad har Seger hjälpt dig med?
– Slappna av och… den mentala biten kan vara allt mellan himmel och jord. Det är en bra kille som jag bollar idéer med. Men sedan är det inte den enda grejen. Jag spelar med två fantastiskt duktiga spelare (Daniel Viksten och Derek Ryan), säger Johansson.

Segern var efterlängtad efter att Örebro förlorat tre raka matcher.

Fotnot: Statistiken som C More och Sportbladet refererat för mål i raka matcher sträcker sig tillbaka till 1997.

Fotnot 2: Hockeysveriges Robert Pettersson har tagit fram målsvits-statistik som visar att minst tre spelare överträffat målsviten som Johansson nu har sedan Elitserien började spelas. Bäst är Håkan Loob med elva raka mål 1982-1983.