Reaktionerna efter känsliga utspelet

Frölundabasen vill ge mer pengar till etablerade klubbar – får mothugg: ”Tror på solidaritet”

Uppdaterad 2019-08-16 | Publicerad 2017-02-21

Frölundas ordförande Mats Grauers öppnar för att vissa SHL-klubbar ska få mer pengar än andra när det nya tv-avtalet träder i kraft.

– Det kanske inte ska vara så att Karlskrona får lika mycket som exempelvis Färjestad, säger Grauers till Göteborgs Posten.

En uppfattning som inte alls delas av flera andra klubbar som Sportbladet pratat med:

– Jag tror på solidaritet. Men det är lite så, de där gubbarna som varit med länge vill ha lite mer, säger Malmös klubbdirektör Patrik Sylvegård. 

Följ ämnen
Frölundas ordförande Mats Grauers.
Patrik Sylvegård.

Sportbladet har berättat om SHL:s nya, lukrativa tv-avtal som börjar gälla från säsongen 2018/19. Något som innebär att SHL-klubbarna får runt 45 miljoner var per säsong. 

Genom åren har SHL:s policy varit att samtliga klubbar delar exakt lika på kakan, oavsett meriter, medieexponering eller tabellplacering. Undantaget är eventuella nykomlingar som under sin första säsong får runt sex miljoner kronor mindre. 

I en intervju med Göteborgs Posten öppnar nu Frölundas ordförande Mats Grauers för att pengarna i framtiden ska fördelas olika.

Tittar på fotbollen

– Jag tycker att det borde vara annorlunda. Antingen beroende på hur många år man gjort i högsta serien, vad man har gjort för svensk hockey eller att man går på sportsliga meriter. Jag är för att det borde kanske differentieras lite. Att en klubb som exempelvis Färjestad, som har legat i högsta serien i så många år och bidragit till svensk hockeys varumärke, får lika mycket som Karlskrona som varit i högsta serien i två år. Det kanske inte ska vara så. Men där är vi inte idag, säger Grauers till GP.

En liknande uppdelning har Svensk Elitfotboll redan i dag.

Men Grauers uppfattning delas inte av de SHL-klubbar som Sportbladet pratat med:

– Grundtesen ska vara en solidarisk uppdelning, att inget lag är mer värt än något annat. Det tror jag är jätteviktigt, säger Brynäs klubbdirektör Johan Stark och fortsätter:

– Vi är grannar med Gefle fotboll och tycker det är märkligt att de har fått så oerhört mycket mindre pengar när de är en del av samma produkt. Grunden i SHL ska var en fjortondel när det gäller tv-pengarna.

”Utgår från att beslutet gäller”

Hans kollega i Malmö, Patrik Sylvegård, är av samma uppfattning: 

– Jag tror på solidaritet. Jag var skeptisk när vi, Rögle och Karlskrona gick upp för två år sedan och tvingades släppa sex miljoner. Men det är lite så, de där gubbarna som varit med länge vill ha lite mer. Då ska i så fall andra parametrar gälla än det rent sportsliga och år i ligan. Som bra ungdomsverksamhet och att man tar ett ansvar i samhället och hockeyn neråt i systemet. 

Karlskronas klubbdirektör Rolf Lindberg vill inte heller se någon skillnad:

– Vi har en princip som säger att intäkter ska fördelas jämnt mellan klubbarna. Jag utgår från att det beslutet gäller. Finns det andra uppfattningar får vi ta det internt.

En som också reagerat på Grauers förslag är Anders Öman, tidigare ordförande och starke man i Växjö Lakers. På twitter svingar han mot Frölundabasen:

”Grauers förslag, förtäckt för FBK är nonsens och liknar CHL med garanterad plats. Lika pengar ger jämn liga och bäst underhållning.”

HV:s klubbdirektör Agne Bengtsson passar på frågan:

– Jag har inte funderat på det och har därför inga kommentarer, det är en fråga man måste fundera rejält på innan man kan svara. Det finns för- och nackdelar med allt. Vi har inte diskuterat den internt så jag passar på den.

LÄS VIDARE