Publicerad 2013-01-31

Skellefteå (TT)

Serieledande Skellefteå har blivit målsnålt – men vinner ändå.

När lagets målvakt håller nollan för tredje matchen i rad räcker det långt.

– Det känns jättetryggt där bak nu. Vi spelar ett riktigt bra försvarsspel, sade kvällens burväktare Joacim Eriksson efter 2–0-segern mot Växjö.

Hemmasegern mot Smålandslaget var faktiskt den första för säsongen. Växjö har som enda lag slagit den suveräna serieledaren två gånger tidigare i Skellefteå. Den här gången räckte man inte till, trots att motståndaren fått grus i sitt målskytte på sista tiden. Nu var försvarsspelet Skellefteås segervapen, fastän två tunga och rutinerade backar som Tomas Skogs och Fredrik Lindgren saknades på isen.

Styrkebesked

Efter att ha vräkt in mål har Skellefteå helt plötsligt väldigt svårt att få in pucken i motståndarmålet. Nästan fyra mål i snitt tidigare har de sex senaste matcherna sjunkit till mindre än två mål framåt per match. Poängligaledaren Bud Holloway har åkt mållös från isen elva matcher i rad.

– Enda gången jag tänker på det där är när ni frågar om det. Jag försöker bara att fokusera på att spela bra hockey, sade Holloway.

Och trots hans långa måltorka, och Joakim Lindströms som inte har gjort mål på 13 matcher, så fortsätter Skellefteå att vinna. Det är ett styrkebesked så gott som något.

– Vi kontrollerade verkligen den här matchen. Ju närmare slutspelet vi kommer desto tajtare blir också spelet, sade kanadensaren som en förklaring till måltorkan.

”Blev extra taggad”

De senaste fyra matcherna har Skellefteå bara gjort fem mål men har ändå tagit tio poäng. Nu gjorde Oscar Lindberg 1–0 genom att slå in en målvaktsretur efter 15.40 i den första perioden. Oscar Möller utökade till 2–0 i numerärt överläge åtta minuter in i den andra perioden, en soloprestation där han kom både ur balans och ur vinkel men ändå lyckades lirka in pucken bakom Fredrik Norrena i Växjömålet. Resten av matchen spelade Skellefteå bara på resultatet.

Med Joacim Eriksson i målet var det helt lugnt bakåt. Sedan han blev uttagen i Tre Kronor har 22-åringen inte släppt in ett enda mål.

– Visst blev jag lite extra taggad. Det ska bli jättekul att få åka iväg, jag är väl förberedd nu, sade Skellefteåmålvakten.