”Jag hade hela stan emot mig”

Uppdaterad 2019-06-26 | Publicerad 2014-12-31

Färjestadshjälten Magnus Nygren om livet på hockeyns bakgård

HAMILTON. Dörren till Montreal Canadiens och NHL har smällt igen rakt i ansiktet på svenske VM-backen Magnus Nygren - slutspelshjälte i Färjestad våras.

Den 11 november bytte Montreal till sig 40-årige backen Sergej Gonchar och i senare 34-årige Bryan Allen från Anaheim.

Och den svenske 24-åringen är fast på hockeyns bakgård.

Följ ämnen
Färjestad BK

Han är inte ensam.

Den här säsongen har 50 svenska spelare som hade varit stjärnor i SHL, tillbringat tid i farmarligan AHL.

Några har plockats upp till sina NHL-lag, andra har fått enstaka chanser, men faktum kvarstår.

Här finns nästan två och ett halvt SHL-lag med svenska toppspelare som spelar hockey utan att synas längre.

Och bland de som syns minst är Magnus Nygren, backen som kom hem och frälste Färjestad förra säsongen.

Kontrasterna kan inte bli större än i hans fall.

Lär bli kvar säsongen ut

Och han ser inga möjligheter att göra samma resa den här säsongen.

– Nej, inte som det ser ut just nu. Jag har inte hört någonting och det verkar som jag blir kvar här resten av säsongen, säger han.

Det tar bara 45 minuter att köra från de glänsande skyskraporna i Toronto till Hamilton sex mil västerut längs Lake Ontario.

En gammal industristad i förfall och en klassisk kuliss till vad farmarlivet i AHL handlar om.

Rykande skorstenar, förfallna byggnader och en citykärna som känns mer död än levande.

Vi åker dit för att träffa en av fjolårets stora slutspelshjältar i SHL, hyllad hjälte i Karlstad så sent som i våras.

Backen Magnus Nygren som kom hem från Hamilton förra säsongen och var en av de stora anledningarna till att krislaget Färjestad lyfte och tog sig ända till en SM-final mot Skellefteå. Och som belönade Nygren med en plats i Pär Mårts VM-trupp till Minsk i Vitryssland.

Men sedan var det slut på det roliga.

”Klart att det är tufft”

Han kunde fått jobb var som helst i KHL, Schweiz eller Sverige, men hade en tur & retur till Hamiltons slitna downtown och en NHL-organisation som slutat tro på honom.

– Ja, det är klart att det är tufft. Jag är 24 år. Hade jag varit arton eller nitton hade jag kunnat leva kvar i drömmen och hoppats på en trade eller att något annat skulle hända. Men med åtta backar på envägskontrakt i Montreal inser jag naturligtvis att det inte lätt att ta sig in i laget. Speciellt med tanke på vilka backar det är också.

– Jag kan bara fokusera på att spela så bra som möjligt inför framtiden och med tanke på kommande säsonger. Och får jag en chans är jag förberedd.

Du har gjort två bra träningsläger och spelat tio försäsongsmatcher i Montreal, men inte fått chansen en enda gång i NHL. Ångrar du att du flyttade över?

– Nej, faktiskt inte. Inför den här säsongen hade jag inget val, det var bestämt från början att jag skulle tillbaka. Och även om jag inte fått spela i NHL, så tror jag det är nyttigt att prova på det här livet. Man lär sig att ta hand om sig själv och stå på egna ben. Det är ett lika stort test både på och utanför isen.

”Hade hela stan emot mig”

Ja, Hamilton är en tuff miljö, speciellt som hemmaarenan FirstOntario Centre ligger i stadens mest slitna och brottsdrabbade område.

När arenan var nybyggd 1987 spelades de klassiska World Cup-finalerna mellan Kanada och Sovjet här, men då blomstrade den stålindustri som en gång byggde Hamiltons välstånd.

Magnus Nygren hade oturen att vara lite väl frispråkig om miljön i downtown Hamilton i en intervju med Färjestads inofficiella blogg i våras, när han försökte ge sin bild av en omgivning där kriminaliteten är skrämmande och uteliggarna tragiskt många.

– Det blev lite fel och när Google Translate gjort sitt blev det ännu mera fel, säger Nygren.

– Det var inte så illa menat som det lät, men de första hemmamatcherna blev jag utbuad så fort jag rörde pucken. Jag hade hela stan emot mig och blev omringad av reportrar när jag kom tillbaka. Man måste ju vara ärlig, men det är inte min sak att uttala sig om hur folk lever här. Jag är här för att spela hockey.

”Får mycket speltid”

Det kommer han att fortsätta med i 50 matcher till den här säsongen. Enda chansen till spel NHL är att han blir bortbytt, eller att två, tre backar i Montreal skadar sig på samma gång.

Möjligheten till det är minimal.

Och stora mäktiga Montreal Canadiens ser honom bara som en tillgång som handelsvara. En bytesobjekt om någon skulle bli intresserad innan kontraktet går ut och chansen att byta till sig en annan spelare. Kontant ersättning från Europa för att lösa kontraktet är helt ointressant för en av NHL:s rikaste klubbar. Det är inte där värdet finns för en NHL-klubb i deras division.

Därför får Manus Nygren fortsätta tillbringa resten av säsongen i sin hyrda etta och finna sig i att vara igenkänd av ingen i Burlington där han bor.

Och fortsätta det farmarliv som är så långt från glamouren i NHL det går att komma.

Det är matcher fredag, lördag söndag och långa bussresor.

– Men jag har har bra flyt och får mycket speltid just nu. Jag koncentrerar mig på det och funderar inte så mycket på framtiden. Det får vi ta efter säsongen.

Men han kan inte dölja att han redan längtar.