Östman knäckte Skellefteå med fyra poäng

Publicerad 2023-01-19

LEKSAND. Han ratades av Malmö i våras.

Hade tänkt att spela med Västerås i Hockeyallsvenskan den här säsongen.

Men Leksand plockade in Kalle Östman och mot Skellefteå blev han stor matchhjälte med ett mål och tre assist.

Leksands IF

Ett urstarkt och formmässigt jättestabilt Skellefteå spelade första matchen på lagets roadtrip mot Leksand på torsdagskvällen.

Ett ovanligt skadedrabbat Leksand ska också noteras inledningsvis. Man saknade Marek Hrivik, Olle Alsing, Mikael Ruohomaa, John Quenneville samt Tobias Ekberg.

Och Skellefteå fick bästa tänkbara start på matchen. Redan efter 94 sekunder visade Max Lindholm prov på bra spelförståelse och känsla när han bakom målet frispelade Tom Kühnhackl som sköt direkt på en icke beredd Mantas Armalis som ställdes av passningen.

Sedan var det tv-puckshög framför Linus Söderström vid två tillfällen i den första perioden där Leksand försökte trycka in både motståndare samt puck i Skellefteås mål. Vid det andra tillfället lyckades Matt Caito få in pucken över mållinjen.

Åtta mål av Östman

Andra perioden var relativt händelsefattig förutom ett stolpskott av Skellefteå.

Fram till den 16:e minuten.

Jonas Ahnelöv fick pucken vid offensiv blå och istället för att skjuta mot mål valde han att passa Kalle Östman som styrde pucken i mål.

Noterbart är att Östman inte fick kontrakt med Malmö i våras och blev kontraktslös. Utan erbjudanden. Västerås nappade på Östman och signerade honom. Leksand hade vid samma tillfälle brist på forwards när Nils Åman, Isak Rosén och Max Veronneau signerat med NHL. Östman blev en sen invärvad ersättare.

Men ersättaren och vikarien har vuxit och blivit förstecenter i Leksand när sjukstugan är fylld med centrar.

Totalt har Östman gjort åtta mål och ligger trea i interna målligan.

Mot Skellefteå centrade han en kedja med Carter Camper och Lucas Elvenes och hade medverkan i både 1–1, 2–1 och matchavgörande 3–1.

– Det är klart att det är riktigt kul. Jag njuter varje match då jag får spela med otroligt skickliga spelare och spela mycket. Det känns riktigt kul, säger han till Sportbladet.

Fyra poäng i en match, när gjorde du det senast?
– Oj, det kanske var J18 någon gång. Kanske i allsvenskan med Västerås, men det var längesen.

Hur långt kan Leksand gå?
– Vi kan gå långt. Vi kommer vara med och kriga mot slutet.

Leksands Anton Lindholm stod ut i ett annat avseende. Backen spelade drygt 30 minuter, i snitt vartannat byte.

– Det tar mest på en i första att spela. Sen kommer kroppen in i det om man spelar en enkel och effektiv hockey.

Bestämde du hur mycket du skulle spela?
– Jag tog alla chanser jag kunde få att gå in på isen, säger han med ett leende.