SHL-stjärnorna: ”Ingen ska behöva leva i en lögn”

Av: Frida Söderlund

Publicerad:
Uppdaterad:

Sverige har aldrig sett en manlig, öppen homosexuell spelare på elitnivå. 

Hockeyn är redo för det nu.

Tillsammans tar Sportbladet, SHL och 17 hockeystjärnor ställning för allas rätt att älska både sporten – och vem man vill.

– Ingen ska behöva leva i en lögn, säger Brendan Shinnimin, Växjö Lakers.

En historisk vecka för allas rätt att spela hockey.

I dag börjar ”SHL Pride week”, Sveriges första hbtq-satsning inom svensk ishockey. Ställningstagandet är ett samarbete mellan Sportbladet och SHL och kommer att pågå till och med matchomgången den 15 februari.

Budskapet är tydligt – talang sitter inte i sexuell läggning.

– Ingen ska behöva gå igenom livet och leva i en lögn för att de känner att de inte kan vara den de är. Vi måste skapa en miljö där det inte är obekvämt och obehagligt. Förhoppningsvis kommer en spelare ut snart, för de finns ju där ute, säger Brendan Shinnimin, Växjö Lakers.

”Alla måste vara öppna”

Sportbladet kommer under veckan att publicera intervjuer med spelarambassadörerna och på olika sätt belysa hbtq-frågan inom svensk ishockey.

Under matchomgången nu på lördag kommer hbtq-fokuset att synas både på isen och i arenorna landet runt. Exakt vad som kommer att hända är en överraskning för publiken på plats men alla kan förvänta sig en regnbågsfärgad matchupplevelse – på alla sätt.

– Det här är allas ansvar. Alla måste vara öppna med att det är okej att vara homosexuell. Många av oss idrottare är förebilder, och visar vi det så får de yngre upp ögonen för att det är så också, säger Martin Karlsson, Leksands IF.

Här kan du ta del av intervjuer med alla 17 hbtq-ambassadörer.

SHL:s 17 hbtq-ambassadörer tillsammans med domaren Mikael Andersson.
Foto: Montage/Sportbladet
SHL:s 17 hbtq-ambassadörer tillsammans med domaren Mikael Andersson.
Publicerad: