Felix Rosenqvists egna ord om kraschen i Pocono

Av: Anna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Felix Rosenqvist hade inte en chans. Hans bil blev torpederad, slogs mot muren och flög längs säkerhetsstängslet.

Men trots den otäcka olyckan klarade sig svensken utan allvarliga skador.

– Jag mår bra, har lämnat sjukhuset och har inga inre skador, säger han.

– Jag slog i huvudet hårt när jag landade uppe på muren, så jag har mest huvudvärk och lite ont i ryggen.

Olyckan inträffade efter det första varvet av årets 14:e deltävling i Indycar på ovalbanan Pocono Raceway.

Takuma Sato svängde in för snävt framför Alexander Rossi, kollisionen mellan de båda bilarna och Ryan Hunter-Reay var inledningen till en masskrasch där Felix Rosenqvist inte hade någon chans att komma undan.

– Hunter, Rossi och Sato låg bakom Dixon och det kändes som om alla låg väldigt nära för att kunna ta Dixons draft. Sato kom med fart och ville inte bromsa då han svängde ut ”för att köra om Dixon” men körde rakt över Rossis framände. Alla körde in i vänstra muren på rakan, sen studsade de tillbaka ut på banan och in i kurva två, förklarar Rosenqvist för Sportbladet.

Hans bil träffades av Takuma Sato slungades med stor kraft in i muren, upp i det omgärdande säkerhetsstängslet och den drabbades av stora skador.

– Jag släppte först när jag såg att de körde i hop, sedan bytte jag strategi och försökte gasa mig igenom eftersom jag inte ville att någon skulle krascha in i mig bakifrån, berättar Rosenqvist.

– Jag var extremt nära att kunna runt Sato, men han gled in i mitt vänstra bakhjul, då lyfte jag och flög upp på muren och skrapade staketet med fronten av bilen. Det känns som extrem tur för min del att bilen inte hakade fast i staketet. Det var mer eller mindre en kopia av Robert Wickens krasch i samma kurva förra året.

Felix Rosenqvist
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Felix Rosenqvist

Wickens skadade ryggen svårt och sitter numera i rullstol. Svensken hade mer tur. Hans bil landade med de tre hjulen ner när den återvände till marken och Rosenqvist var hela tiden vid medvetande och även om han blev sittande i bilen i flera minuter så kunde han kliva ur bilen själv. Därefter fördes han till sjukhus för ytterligare läkarundersökningar.

– Först och främst är jag glad att ha klarat av de medicinska testerna och att jag på det stora hela mår bra, säger Felix Rosenqvist.

– Jag har lite ont i ryggen och en del huvudvärk men känner mig i övrigt okej. Jag vill rikta ett stort tack till INDYCAR-organisationen och all räddningspersonal på banan. De gjorde ett fantastiskt jobb.

Felix Rosenqvist mår bra efter kraschen i Pocono

Samtliga fem förare som var inblandade i kollisionen klarade sig utan skador.

– Lyckligtvis är alla de andra förarna också okej, vilket är det viktigaste. Det känns tråkigt och onödigt att det skulle behöva gå så här redan på det första varvet i ett så här långt lopp, säger Felix Rosenqvist som gjort en mycket stark debutsäsong i IndyCar, men som haft vissa problem på ovalbanorna.

Han kraschade bland annat under träningarna inför Indy 500 och har sedan haft problem med att hitta samma självförtroende på ovalerna som han har visat på stadsbanor och mer traditionella racerbarnor.

Trots att svensken tvingades bryta loppet ligger han kvar på plats nio i mästerskapet. Tävlingen på Pocono avbröts efter 128 av de 200 varven sedan ett oväder dragit in över banan. Loppet vanns av Will Power, före Rosenqvists teamkollega Scott Dixon. Marcus Ericsson slutade på plats 12.

Redan till helgen är det dags för nästa deltävling - och återigen handlar det om en oval.

– Jag ser fram emot att vara tillbaka i bilen igen på Gateway om några dagar, hälsar Rosenqvist.

Publicerad:

LÄS VIDARE