Veterinärernas kritik mot SVT: Skuldbelade hästarna

Publicerad 2024-04-26

SVT:s kommentatorer bagatelliserar hästars smärta, det menar Sveriges veterinärförbund.

I ett öppet brev får SVT:s rapportering av världscupen i dressyr kraftig kritik.

– Vår mening var inte att skuldbelägga hästarna, säger Johanna Bäckström Lerneby, nyhetschef SVT Sport, om det öppna brevet.

I ett öppet brev framför Sveriges Veterinärförbund kraftig kritik mot SVT:s rapportering av världscupen i dressyr.

Under programmet i SVT diskuterades den problematik som Sportbladet lyft fram i flera artiklar – att hästar inom världseliten i dressyr drabbas av syrebrist i sin tunga.

Veterinärerna påpekar i brevet att SVT:s expertkommentator och programledare bagatelliserade och försvarade att hästar reds med ett för hårt tryck i munnen.

Så här skriver man:

Det kan aldrig vara hästens fel att blod­försörjningen till tungan hindras under ridning. Det är inverkan av ryttarens hand, tillsammans med typ av bett, som avgör belastningen på hästens mun.

Veterinärförbundet skriver att de förväntar sig att SVT ska utgå från gällande djurskyddslagstiftning under sändningar.

Många mejl från tittare

I sändningen fick SVT många frågor om hästvälfärd på mejl från tittare. En tittare undrade hur programledarna såg på att Patrik Kittel var med i tävlingen – trots hans häst haft en blå tunga.

I sändningen säger SVT:s programledare då att det inte är ”förbjudet” med en blå tunga på hästen. Därför kan man inte kan tycka så mycket om att olika ryttares hästar fått blå tunga – eftersom de enligt regelverket inte gjort något fel.

Just detta uttalande reagerar veterinärförbundet på.

Man förklarar att även om det inte står uttalat i Internationella ridsportförbundets regler och i Svenska Ridsportförbundets tävlingsreglemente att det är förbjudet att rida hästen så att den får en blå tunga, så bör det vara underförstått.

Förbundet påpekar att oavsett vad som anges i regler för tävlingar så trumfas de av svensk djurskyddslagstiftning.

Man poängterar också att det inte är i linje med svensk djurskyddslagstiftning:

”…att rida en häst och använda bett och hand på ett sådant sätt att hästen får en nedsatt blodcirkulation i sin tunga och därmed orsaka den obehag och smärta.”

Veterinärförbundet menar också att SVT:s kommentatorer inte ska ursäkta ett beteende – som inte är djurskyddsmässigt acceptabelt eller tillåtet.

 – Tungan har en lätt blålila ton, hästen gapar för att undkomma trycket, sa veterinär Katarina Brunstedt i Sportbladets granskning om världseliten i dressyr.

SVT svarar: Inte vår avsikt

SVT-sportens nyhetschef Johanna Bäckström Lerneby kommenterar det öppna brevet så här:

Våra kommentatorer har i första hand uppdrag att kommentera tävlingar och mästerskap utifrån tävlings­bestämmelser. Kommentatorerna har också i uppdrag att bredda och sätta sporten och tävlingsbestämmelser i ett sammanhang när de kommenterar. Tex. på skidskyttet kan det handla om att förklara varför flourvalla numera inte är tillåtet och varför man har olika skidor i skejt och klassisk stil, säger Johanna Bäckström Lerneby och fortsätter:

– När det gäller kommenteringen av världscupen i ridsport försöker vi göra precis så.

Johanna Bäckström Lerneby poängterar att SVT ägnade en stor del av sändningen till att prata om hästars välfärd.

– I första långa pausen i tävlingen tog vi upp den stora, viktiga hästväl­färds­frågan, vi pratade om den i cirka en kvart. Och vi gjorde det utifrån bilderna som har tagits på dressyrhästars blå tunga under tävling som många har reagerat på. Vår ambition var att förklara hur reglerna ser ut, till exempel vad ett kandar är och hur reglerna skiljer sig åt i Sverige och utomlands.

– Sverige har kommit långt när det gäller hästvälfärd. Det är bland annat därför det i Sverige inte är ett krav att rida med kandar på tävling, utan frivilligt. Allt detta ville vi belysa ur olika perspektiv, vi hade inte för avsikt att prata emot djurskydds­lagen eller någon annan lag.

Ville inte skuldbelägga

Veterinärerna menar att kommentatorn skuldbelade hästarna när hon förklarade att det är hästarna själva som gör så att trycket mot tungan blir för hårt. Vad har ni för kommentar till det?

– Vår mening var inte att skuldbelägga hästarna.

Man skriver att det finns ingen anledning för SVT:s kommentatorer att i sändning ursäkta ett beteende som varken är djur­skydds­mässigt acceptabelt eller tillåtet. Vad har ni för kommentar till det?

– Vi håller inte med om att vi ursäktade ett sådant beteende.

Vad ska ni göra för att undvika att detta upprepar sig när ni refererar ridsport i framtiden?

– Vi gör på samma sätt efter den här sändningen som efter alla våra sändningar. Vi utvärderar, diskuterar. Vad var bra? Vad var dåligt? Vad ska vi förändra till nästa sändning? Det kan vara hur vi kommenterar och vilka frågor vi ställer när vi intervjuar. Men det kan också vara hur vi är klädda i studion till vilka bilder vi visar.

Har kommentatorerna fortsatt förtroende att kommentera dressyrtävlingar?

– Ja. På SVT ger vi inte folk sparken för att det kommer kritik i samband med en sändning.

Magnus Rosenquist, förbundsdirektör på Sveriges Veterinär­förbund, skriver så här i ett mejl till Sportbladet om syftet med brevet:

Syftet med brevet är att påtala för SVT och även informera de som lyssnat på SVT att det som kommentatorerna uttryckte inte ger en rätt­visande bild, och att det finns både code of conducts och en lagstiftning som syftar till att skydda hästarna vid träning och tävling.

Hela det öppna brevet från Veterinär förbundet går att läsa här: