”Känslosamt att konkurrera med min egen son”

Norske världsmästarens son – en svensk talang

Av: Anna Andersson

Publicerad:
Oliver Solberg inleder sin WRC-karriär när pappa Petter Solberg avslutar sin. I Wales.
Foto: Oliver Solberg Rally
Oliver Solberg inleder sin WRC-karriär när pappa Petter Solberg avslutar sin. I Wales.

I Wales kör Petter Solberg sitt sista VM-rally.

Samtidigt som hans son Oliver kör sitt första.

– Han är väldigt nervös, mest för att få stryk av mig, skattar Oliver.

17-årige Oliver Solberg har gjort en fantastisk säsong, han har vunnit fyra av fem tävlingar i sin Volkswagen R5 och även stått på pallen vid två tillfällen när han tävlat i USA.

Nu väntar nästa steg. VM-deltävlingen i Wales, ett par dagar efter det att han fyllt 18 år och för att nå dit måste han också hinna ta sitt körkort.

Utan det får han inte starta.

– Jag har tre dagar på mig att klara det, men det ska nog gå, säger Oliver Solberg.

– Vi vill gärna göra det här tillsammans, men jag är inte speciellt nervös. Pappa är betydligt mer nervös än vad jag är.

Pappa möter son i rally-VM

För familjen Solberg har motorsporten alltid varit ett gemensamt intresse och i höst ska pappa Petter avsluta sin karriär efter 21 år, han ska göra det på den bana där han vann sin först VM-deltävling 2002 och säkrade VM-titeln 2003.

– Det kommer att bli väldigt känslosamt att konkurrera med min egen son i ett VM-lopp för första gången och veckan i Wales kommer att bli väldigt speciell för hela familjen eftersom ett VM-kapitel avslutas och ett annat påbörjas, säger Petter Solberg, 44.

Oliver Solberg har varit en del av rallysporten sedan han var ett spädbarn, han var sex månader gammal när han fick följa med till den första deltävlingen på Sardinien och sedan dess har han varit fast. Även om hans föräldrar introducerat honom för fotboll, ishockey och tennis så har det varit motorsporten som har varit hans kall.

– Jag har varit med överallt, sett allt och lärt mig allt, säger Oliver Solberg.

– Pappa är min stora förebild och jag har så många minnen från hans karriär. Allt jag har lärt mig, har jag lärt mig av mamma och pappa, sedan har jag provat något annat och tagit ut det som gjort mig ännu bättre. Samtidigt är jag fortfarande ung och har mycket kvar att lära mig.

Planen – att vinna VM

Målet är att köra i samma spår som hans pappa har gjort, till WRC och sedan till bygga vidare för att nå de största framgångarna i rally-VM:s tyngsta klass.

– Min dröm och plan är att jag ska köra WRC och bli världsmästare i rally, säger Oliver Solberg

– Det är den långsiktiga planen, men vad vi gör nästa år vet vi inte riktigt än. Det kan bli EM och det kan bli VM. Först i tur står i alla fall tävlingen i Wales.

Kommer du kunna låta bli att tävla mot pappa i Wales?

– Vi måste ju koncentrera oss på rätt saker och inte fokusera på den fajten, men det är klart att jag kommer att titta på hans tider. Han är väldigt nervös och rädd att få stryk av mig, men jag tror inte att jag klarar av det.

Den 6 oktober får vi svaret - vem som är snabbast i familjen Solberg.

Annas motor - veckans snackisar 17 augusti 2019

Pole position

Red Bull

F1-teamet har agerat under sommaruppehållet - och bytt ut Pierre Gasly mot Alex Albon. Albon flyttas upp från Toro Rosso och får nio lopp på sig att bevisa vad han kan. Därefter tar stallet beslut om vilken förare som blir Max Verstappens kollega 2020. Gasly återvänder till Toro Rosso.

2) Felix Rosenqvist

Han tog en pallplats i IndyCar för tre veckor sedan, nu är det omstart på Pocono Raceway och det är det fjärde av årets fem lopp på ovalbana. Fyra lopp återstår av säsongen och Rosenqvist är hittills bästa nykomling, Marcus Ericsson ligger fyra i samma tabell.

3) McLaren

Biltillverkaren kliver in i IndyCar och inleder ett samarbete med Schmidt Peterson Motorsport. Teamet vill avsluta samarbete med motortillverkaren Honda och inleda ett nytt kapitel tillsammans med Chevrolet. Vad detta betyder för Marcus Ericsson är inte klart.

4) Marc Marquez

Andrea Dovizioso vann i Österrike, men det är Marquez som är på väg mot ännu en VM-titel.

5) Dale Earnhardt jun

Motorsportprofilen, som är stor stjärna i NASCAR, överlevde i veckan en otäck flygolycka i Tennessee, USA. Deras privatplan började brinna samband med landningen, samtliga sex passagerare och familjen Earnhardts hund klarade sig utan allvarligare skador.

6) Pontus Tidemand

Svensken gör comeback i VM, återigen kör han för M-Sport. Han kör VM-deltävlingen i Turkiet som avgörs i mitten av september.

7) Zak Brown

McLarens chef vill gärna övertala Fernando Alonso till att köra en full säsong för teamet under den nya satsningen i IndyCar 2020.

8) Ott Tänak

Han leder VM i rally och det ryktas nu om att han kommer att förlänga kontraktet med Toyota och även tävla för teamet 2020.

9) Johann Zarco

MotoGP-föraren bryter kontraktet med KTM och lämnar teamet efter säsongen. Vad han gör nästa år är inte klart.

10) Jacques Villeneuve

Den förre världsmästaren i F1 kör helgens deltävling i Porsche Carrera Cup som avgörs på Gelleråsen.

Motorstopp:

Elfyn Evans

Rallyföraren missar även VM-deltävlingen i Tyskland på grund av skada. Nästa vecka ersätts han återigen av Gus Greensmith.

Publicerad: