Efter att den 27-årige forwarden crosscheckade Leksands Tobias Forsberg i ansiktet.

Örebro får klara sig utan en av sina viktigaste spelare i tre matcher.

Svenska Ishockeyförbundet disciplinnämnd tilldömer Daniel Viksten tre matchers avstängning plus 13 000 kronor i böter.

Angiven orsak är tackling mot huvudet (checking to the head).

Det var halvvägs in i den tredje perioden som Örebro-fowarden fick upp klubban i ansiktet på Leksand Tobias Forsberg och gjorde en crosscheckingrörelse.

Blödde ymnigt

Smällen gjorde att Forsberg fick kraftigt näsblod.

Viksten fick två plus två minuter i utvisningsbåset.

– Jag får känslan av att Forsberg kommer att tackla mig, jag försöker skydda mig och har ingen avsikt att skada honom utan försöker undvika att bli tacklad. Klubban träffar honom väldigt olyckligt i ansiktet eftersom att jag har hög fart, jag gör ingen rörelse framåt med klubban utan det är min fart som gör att klubban träffar honom, säger Daniel Viksten.

– Jag är ångerfull att klubban träffade honom så som den gjorde och bad honom om ursäkt efter matchen.

Disciplinnämnden skriver: "I samband med en situation i mitten av den tredje perioden i matchen mellan Örebro och Leksand crosscheckar Viksten enligt anmälan en Leksandsspelare i ansiktet, varpå skada ska ha uppstått.

Situationsrummet valde att anmäla händelsen till disciplinnämnden som nu har fällt Daniel Viksten.

Nyckelfaktorer:

Crosscheckingrörelser mot huvud.

Tacklingen innebär stor risk för skada och skada uppstår."

Bakom segermålet

Rivige Daniel Viksten spelar normalt i Örebros förstakedja tillsammans med Tom Wandell och Martin Johansson, han har gjort elva poäng (sex mål, fem assists) på 23 SHL-matcher den här säsongen.

Örebro vann mot Leksand med 4–3 efter varit i underläge tre gånger om, Kalle Olsson gjorde avgörande målet 16,32 in i sista perioden efter en framspelning från just Daniel Viksten.

Segermålet i den stökiga matchen är omdiskuterat, målet gjordes i powerplay efter att Nichlas Torp fått matchstraff för tripping ("slew foot") – både drabbade Greg Squires samt domarna Tobias Björk och Patrik Sjöberg har fått kritik, amerikanen för att legat kvar länge på isen och domarna för en billig utvisning.

Missar viktiga matcher

Nu missar Daniel Viksten hemmamatchen mot HV71 på lördagskvällen och det viktiga back-to-back-mötet med bottenkollegan Rögle nästa fredag-lördag.

I matchen mot Leksand fick också Örebros Viktor Ekbom, Johan Wiklander och Bobbo Petersson lämna isen på grund av skador.

Leksandsforwarden Tobias Forsberg kunde spela vidare matchen.