Brynäs satsning: ”Hockey ska vara för alla”

Inför SDHL: Erika Grahm om Brynäs toppvärvningar

Av: Jonathan Nilsson

Publicerad:
Foto: TT / BILDBYRÅN

Svensk talang kombinerat med utländsk spets.

Det är receptet som ska göra Brynäs till ett topplag i SDHL.

Samtidigt utökar de sin satsning på dam- och flickishockeyn i föreningen.

– Hockey ska vara för alla. Det är det Brynäs ska stå för, säger Erika Grahm, lagkapten och damansvarig i klubben.

Brynäs har presenterat den ena stjärnvärvningen efter den andra inför årets SDHL-säsong.

Under sommaren har klubben plockat in utländska poängsprutor som Modos Michela Cava och Linköpings Lara Stalder.

Lägg till att Brynäs har knutit till sig inhemska talanger på väg framåt i karriären i form av Maja Nylén Persson och Emma Muhrén. I juli presenterades även den landslagsmeriterade backen Johanna Olofsson.

– Brynäs har gjort en omstart på damsidan och en del av det är att jag anställdes för ett år sen. Förra året hade vi nästan femtio procent utlänningar i laget och vi ville göra om laget och bygga nytt från grunden. Vi vill för det första jobba mer med unga svenska tjejer, ta ansvar där och spetsa till med världsspelare som bidrar både på och utanför på isen, säger Erika Grahm, lagkapten och damansvarig i klubben.

Det är en medveten satsning?

– Ja, det är det. Vi vill ha en stomme av svenska spelare och har en fantastisk mix nu. Lite yngre och äldre spelare, olika nationaliteter. Några har spelat under en lång tid och några är rookies. Nu gäller det bara att få ihop det.

Inför separata säsongskort

En nyhet för i år är att Brynäs har infört separata säsongskort för SDHL som ett led i klubbens ambition att lyfta fram damlaget ytterligare. Tidigare har damernas matcher ingått i herrarnas säsongskort.

Priset för seriekortet är 500 kronor och gäller hela säsongen inklusive slutspel.

– Det känns helt rätt och är ett nytt steg i vår satsning, säger Erika Grahm.

Till hösten kommer Brynäs dessutom att starta upp två flicklag.

– Jättekul, vi hade en tjejsatsning i vintras där de sågs en dag i veckan oavsett ålder och kunskap. Det fick ett otrolig genomslag och efterfrågan, så nu startar vi ett äldre och yngre flicklag där alla fortfarande är välkomna. De som vill ska kunna fortsätta spela med killar om de vill, det ska gå att kombinera, säger Grahm som betonar vikten av att ha en återväxt i föreningen.

– Vi är otroligt sårbara på den delen eftersom vi inte har något hockeygymnasium för tjejer. Det är en het potatis, det ska vi lägga fokus på under hösten.

”Hockey ska vara för alla”

Förhoppningen är att även få igång ett hockeygymnasium på damsidan.

– Vi skickade in en ansökan till hockeyförbundet redan förra året. Men fick avslag eftersom de startar nya NIU (nationella idrottsutbildningar) i Djurgården och Luleå för att se hur stor genomslagskraften blir. De vill inte starta för många på samma gång. Så vi ska skicka in en ny ansökan, vi är på gång och det är jätteviktigt för klubbens långsiktighet.

15:e augusti spelas den klassiska internmatchen ”Svarta mot vita” och nu skrivs ett nytt kapitel i Brynäs historia. För första gången kommer även damspelare att finnas på isen.

– Jätteviktigt och en självklarhet tycker jag. Hockey ska vara för alla. Det är det Brynäs ska stå för, en officiell ispremiär för hela föreningen. Både på herr och damsidan, samt med NHL-spelare och morgondagens Brynäsare.

Hur är formen för egen del?

– Det känns helt okej, jag har haft en rolig barmarksträning. Det ska bli spännande att samlas igen den 5:e augusti. Jag ser fram emot att köra igång.

Brynäs har haft förtvivlat svårt att ta sig förbi kvartsfinal de senaste åren. En dyster trend som kommer att brytas om Erika Grahm får som hon vill.

– Vi har inte diskuterat så mycket kring någon målsättning tillsammans, men som vi har byggt laget ska vi vara ett topp fyra-lag. Målet är att sikta på att ta sig förbi kvarten till semifinal, sedan kan allt hända, säger Grahm.

Publicerad:

LÄS VIDARE