SDHL-laget skrotas - fick besked via Facebook

Uppdaterad 2019-07-31 | Publicerad 2017-05-31

Ishockey. Sundsvall hockey ställer sin plats i högstaligan SDHL till förfogande. Flera spelare fick beskedet via Facebook.

– Det är så ruttet på alla plan, säger forwarden Mathilda Gustafsson till TT.

Ekonomin är rejält stukad i Sundsvall hockey. Nu har klubben valt att lägga sitt fokus på ungdoms- och juniorverksamheten samt herrlaget i tredjedivisionen.

Vad som händer med damlaget, som skulle ha spelat vidare i högstaligan SDHL nästa säsong, är oklart. Man undersökte om det gick att bryta ut laget, som har drivits i samarbete med Timrå IK, till en ny förening som skulle spela vidare i SDHL, men Svenska ishockeyförbundet sade nej.

– Vi har inte förutsättningarna sportsligt, ekonomiskt eller organisatoriskt att driva ett lag i SDHL, säger Sundsvalls klubbchef Stefan Lindqvist till TT.

Tyst från ledningen

För flera av spelarna kom beskedet som en överraskning. Forwarden Mathilda Gustafsson fick nyheten på tisdagskvällen från en lagkamrat, som i sin tur fick höra det på Facebook från en person som jobbar ideellt med laget.

– Det har varit knäpptyst, vi har inte hört någonting. Man har kunnat läsa i tidningen att Sundsvall hockey är i kris, man har fått följa det i medierna. Jag är besviken att man inte kunde meddela det på ett annat sätt, säger Mathilda Gustafsson.

Målvakten Anna Engström tog beskedet hårt, men är också framför allt missnöjd med att man inte har fått någon information.

– Inte en enda gång har styrelsen kallat till möte, de har inte ens skickat något mejl. Om man får en ordentlig motivering så kanske det skulle vara enklare. Själva beslutet är jobbigt, men det är just det att vi inte verkar bli tagna på allvar. Det känns inte som att det är en prioriterad fråga att informera oss, säger Anna Engström.

"Så det funkar"

Att det är just damlaget som får stryka på foten är lika frustrerande som det är väntat, säger de båda.

– Det är lite så det funkar. Damerna prioriteras bort först. Men vad signalerar man till alla småtjejer? Det är lite "oavsett hur bra ni är, om ni spelar i SDHL, så kommer ni ändå att försvinna först", säger Mathilda Gustafsson.

Både Engström och Gustafsson lär nu lägga av med ishockeyn. Spel i division 1 lockar inte, och de tror heller inte att det kommer att finnas tillräckligt med spelare för att få ihop ett damlag i Sundsvall över huvud taget.

– Det känns som ett väldigt ovärdigt slut, det känns sjukt. Man tänker att det är 2017 och att jämställdheten borde ha kommit längre, säger Anna Engström.

Stefan Lindqvist hoppas dock att staden kommer att ha ett seniordamlag även nästa säsong.

– Vi vill börja om, bygga lite nytt på damsidan. Både från Sundsvalls och Timrås sida kommer vi att fortsätta erbjuda ett samarbete på dam- och tjejsidan, men då främst i division 1, säger klubbchefen.

TT

Följ ämnen i artikeln