Drömstart tog Luleå till slutspel

Publicerad 2017-03-09

Ishockey. En drömstart med mål efter 93 sekunder löste nervknutarna.

Luleå pallade för pressen, besegrade Rögle med 4-1 och tog sig vidare till SM-slutspel och ett möte med Malmö i åttondelsfinal.

– Kan vi steppa upp på bortaplan så blir vi inte att leka med, sade tränaren Petter Lasu Nilsson.

Han tog över ett skakigt Luleå under landslagsuppehållet i februari när huvudtränaren Stefan "Skuggan" Nilsson klev åt sidan och i stället blev sportchef.

Framför allt är det ett starkt hemmaspel som gör att Luleå trots allt får spela slutspel.

– Jag är oerhört glad. Det var det här som var målet när vi tog över, till en kvartsfinal var det lite för långt upp, sade Lasu Nilsson till C More.

Luleå låg på den tionde och sista slutspelsplatsen inför sista omgången med två poängs marginal till elvan Karlskrona.

Rivstart

Det var så klart pressat läge för norrbottningarna som var i SM-semifinal förra säsongen och inte hade missat slutspel sedan säsongen 2009-2010.

Men om det fanns några nerver så dolde laget det väl mot ett redan kvalklart Rögle. Luleå kom ut och virvlade fram de första minuterna och tog ledningen redan efter 92 sekunder.

Lagkaptenen Johan Harju stångades framför Röglekassen och pucken gick fram till Julius Junttila som tryckte in 1-0 i nättaket bakom Oscar Dansk i Röglemålet.

Väntar på kval

Rögletränaren Anders Eldebrink tog timeout redan efter 3.21 och det blev bättre fart på hans lag, men Luleå kunde ändå göra 2-0. Backen Ilari Melart snärtade in ett handledsskott några meter innanför blålinjen efter 13.57.

Luleå avgjorde sedan i andra perioden inför, trots att det handlade om att vinna eller försvinna, mediokra publiksiffran 5 045.

Petter Emanuelsson satte 3-0 i numerärt överläge efter 7.01 och Johan Forsberg satte snyggt 4-0 på straff sedan han själv dragits ned.

Jack Connolly reducerade för Rögle i den sista perioden.

För ett blekt Rögle väntar nu vila inför kvalet som kommer att spelas mot antingen BIK Karlskoga eller vinnaren i slutspelsserien i allsvenskan.

TT

Följ ämnen i artikeln