Bas för atombomber turistattraktion i Kina

Publicerad 2012-10-18

I drift i 32 år – nu satsas sex miljoner på att locka besökare

Nu slår Kina upp portarna till nästa turistattraktion.
Vad sägs om att besöka landets första atombombsbas?
Det är ännu en pusselbit i det Kina kallar för ”röd turism”.

Uttrycket står för det den kinesiska statsledningen kallar för landvinningar under det kommunistiska styret.
Yan' an, även känd som Yenan, en kinesisk stad i norra delen av provinsen Shaanxi i mellersta Kina, är en annan sådan milstolpe som platsar inom ramen för ”röd turism”.

Maos grotta ingår

Kinas kommunister betraktar Yan´an, en gång målet för ”Den långa marschen” under Maos ledning, som den kinesiska revolutionens (1935-48) födelseplats.
Turistattraktionen där utgörs av bland annat en grotta som under ett antal år var den store ledaren Mao Tse-tungs gömställe.
”Röd turism” är en stadigt växande inkomstkälla för Kina. Intäkterna har ökat med 50 procent bara under de senaste åren och beräknas omsätta motsvarande 20 miljarder svenska kronor årligen.

Provsprängde i 32 år

Och nu är turen alltså kommen till Malan-basen i den autonoma provinsen Xinjiang Uygur i västra Kina, hela 320 mil från Peking. Här, i öknen i Xinjiang, sprängde Kina den 16 oktober 1964 landets första atombomb. Fram till 1996 skedde ytterligare ett 40-tal sprängningar innan de styrande beslöt att lägga ned atombombsprogrammet.
Drygt sex miljoner kronor har plöjts ned för att omvandla atombombscentret till en turistattraktion.

Hårda protester

Här ska besökarna vallas runt i gamla laboratorier och även få se en 300 meter lång tunnel som användes för att testskjuta missiler mot angripande flyg.
Platsen är förvånansvärt djärvt vald av den kinesiska ledningen. Just provinsen Xinjiang har de senaste åren varit centrum för de hårdaste protesterna mot den kinesiska regimen. Folkgruppen uigurer har lett ett antal blodiga upplopp och är tillsammans med tibetanerna den minoritet som vållat kommuniststyret de största problemen.

Följ ämnen i artikeln