Thailändska provinsen vill locka fler turister

Vattenfall, höga berg och vilda djur

Noen maprang i provinsen bjuder på utsiktspunkter.
Noen maprang i provinsen bjuder på utsiktspunkter.

Provinsen Phitsanulok i norra Thailand vill locka fler turister. Många som besöker provinsen idag åker bara genom för att ta sig mellan de södra och norra delarna av landet, men det vill provinsen ändra på. Bland annat ska man återuppliva traditionen med husbåtar i provinsen.

Phitsanulok är en provins full av vattenfall, grottor, djungel och historia. Trots det stannar många endast två dagar i provinsen, för att vila på vägen mellan södra Thailand och platser som Chiang Mai längre norrut. Nu vill provinsen satsa på turismen, enligt Bangkok Post.

Ska marknadsföra forsränning och husbåtskultur

I dag ser många Phitsanulok som en port till norra Thailand. De som åker till provinsen är främst thailändare, följt av tyskar, fransmän och australiensare. Men nu vill provinsens turistbyrå marknadsföra provinsen som en plats man åker till, inte genom. Detta ska bland annat göras genom att marknadsföra platser som Nakhon Chum Valley och dess fantastiska utsikt, Kek River där man kan hålla på med forsränning, och en turismrutt som kopplar samman Phitsanulok med Phetchabun i söder.

En annan sak man vill göra för att väcka turismen till liv är att stötta traditionen med husbåtar. Sedan länge har husbåtar radats upp i Nanfloden i provinsen. Trots att husbåtarna är kända runt om i Thailand så blir de allt färre, men nu vill Pisut Yingyosruangrong vid provinsens turistbyrå återuppleva denna tradition. Han tror även att det finns möjligheter för turismen att frodas på floden, med allt från boenden till marknader på husbåtar.

Natur och historia

Provinsens huvudstad bär samma namn: Phitsanulok. Huvudstaden är 600 år gammal och har varit viktig politiskt och historiskt i landet. Men när turister besöker provinsen är det kanske främst naturen som lockar. Besök ett vattenfall, gå in i en grotta. Titta efter vilddjur som tigrar eller asiatiska svartbjörnar ute i det vilda, besök nationalparken Phu Hin Rong Kla med sina märkliga stenformationer eller ta dig till Kaeng Sopha waterfall.

 Phu Hin Rong Kla är känd för märkliga stenar.
Phu Hin Rong Kla är känd för märkliga stenar.

Om du inte riktigt är en naturmänniska, kanske känns den eventuella närvaron av tigrar lite för läskig, så finns det underhållning även i städerna. Den största turistattraktionen är Wat Phra Sri Rattana Mahathat, ett tempel byggt 1357. I templet finns en känd buddhafigur som kallas Phra Buddha Chinnarat och ett museum. Nattetid arrangeras en nattmarknad i huvudstaden, där besökare kan köpa allt från mat till kläder.

Phra Buddha Chinnarat är en känd staty i Thailand.
Phra Buddha Chinnarat är en känd staty i Thailand.
Publisert:

LÄS VIDARE