Upptäck den okända pärlan Belize

Mayaruiner, paradisöar och starka såser

Öarna utanför Belize fastland är riktiga paradis.
Öarna utanför Belize fastland är riktiga paradis.

Kritvita stränder, världens näst största barriärrev, färgglada hus, och nästan inga skandinaver. Det lilla landet Belize inklämt mellan Mexiko och Guatemala erbjuder det mesta som man kan önska under en semester till paradiset.

Allt fler upptäcker lockelserna med Mexikos kritvita stränder och många tempel, men den lilla grannen Belize förblir oupptäckt av svenskarna. Bokningarna till landet är relativt konstanta över tid enligt statistik från Ticket.

– Det är verkligen inte många som åker dit alls, Mexiko är oändligt mycket större som resmål, säger Katarina Daniels, PR- och kommunikationsansvarig hos Ticket.

Trots att landet är tomt på svenskar så är det inte tomt på turism, bland annat är det många amerikaner som åker till landet för sol, bad och häng. Här är några tips på saker att göra i det lilla landet Belize.

Världens näst största barriärrev

Barriärrevet utanför Belize kust är hem till flera stora djur som hajar, sköldpaddor och rockor. Revet är näst störst i världen, efter great barrier reef i Australien, men guiderna på revet hävdar bestämt att deras barriärrev är det renaste, mest välmående. Från många av öarna går det att boka en dagstur ute på revet med dykning eller snorkling och tillhörande lunch och drycken rum punch. Det går även att välja om du vill åka för motor, eller segla ut till revet.

Utanför Caye Caulker går det bland annat att se sköldpaddor.
Utanför Caye Caulker går det bland annat att se sköldpaddor.

Avslappnade öar

Det är på öarna utanför Belize kust som den riktiga avslappningen händer. En av de kändaste öarna är Caye Caulker, där mottot är go slow, husen pastellfärgade och stämningen blandat festlig och avslappnad. På ön finns nästan inga bilar, men det finns golfbilar och cyklar att hyra för en tur runt ön. Det räcker med att hyra fordonen en dag, sedan har du sett det mesta på den pyttelilla ön. Resten av tiden kan du passa på att bada, strosa längs med den sandtäckta gatan full av mysiga restauranger och caféer, titta på krokodiler eller hänga vid festcentret the split, där ön delas i två av ett smalt sund. Vissa menar att the split skapades när ön slets itu av orkanen Hattie 1961, men andra menar att detta bara är ett rykte och att delningen skedde medvetet och av människor. Det går även att besöka andra halvan av ön med hjälp av en liten roddbåt som tar besökare fram och tillbaka.

På Caye Caulker är mottot: Go slow.
På Caye Caulker är mottot: Go slow.

Något större är staden San Pedro på ön Ambergris Caye, en timme från Caye Caulker. Staden sägs vara inspirationen till låten La isla bonita av Madonna, där de sjunger om att ha drömt om San Pedro. Det du kan göra på San Pedro skiljer sig inte jättemycket från Caye Caulker, men där finns mer. Om du hyr cyklar kommer du längre, om du vill äta på restaurang finns det fler alternativ och om du vill snorkla finns det fler turer. Värt att överväga är ett besök till The truck stop där foodtrucks trängs med en bar, en glassbar och en pool, eller en cykeltur till Secret beach.

San Pedro är en lite livligare ö utanför fastlandet.
San Pedro är en lite livligare ö utanför fastlandet.

Enorma slukhålet i havet

En populär turistattraktion i Belize är the great blue hole. Hålet ligger i Belize barriärrev och är 124 meter djupt och 300 meter brett. På plats sprids en skröna om att hålet skulle ha varit platsen där asteroiden som dödade dinosaurierna träffade jorden, men egentligen bildades hålet av att berggrunden vittrade sönder under istiderna då platsen låg ovanför vattenytan. Efter istiderna fylldes hålet med vatten igen när havsnivån steg. I dag är platsen populär bland dykare och ibland går det att se djur som tjurhaj och hammarhaj på platsen. Det går även att boka en flygtur över hålet för att ta in dess skönhet från luften.

The great blue hole lockar både dykare och snorklare.
The great blue hole lockar både dykare och snorklare.

Mayatempel från länge länge sedan

Belize är fullt av lämningar från den antika civilisationen Mayariket. Den hittills äldsta keramiken kopplad till riket hittades i Belize och daterades till cirka 2 500 före Kristus. Omkring 800 efter Kristus upplevde civilisationen en tillbakagång och många städer övergavs, men enorma tempel och byggnader står kvar än i dag. Nära staden San Ignacio finns flera tempel som går att nå med taxi, bland annat Xunantunich, en enorm stad som huserade cirka 200 000 personer. En annan fornlämning nära San Ignacio är Cahal Pech, en plats där en kunglig familj levde. Kvar på platsen finns en bollplan, tempel, altare och bostäder i sten. För att ta sig till Belize största Mayastad får man åka lite längre från de nutida städerna. Det är Caracol som är störst och fortfarande pågår utgrävningar på platsen. Men utgrävningarna hindrar inte besökarna från att klättra upp på de stora templen och njuta av utsikten.

Cahal Pech är en bosättning från Mayariket som finns nära San Ignacio.
Cahal Pech är en bosättning från Mayariket som finns nära San Ignacio.

Besök en grotta – om du vågar

San Ignacio i sig är en sömning liten stad i Belize inland. Där finns visserligen en del mysiga caféer, marknader och promenadstråk, men är du inte intresserad av Mayatempel eller att upptäcka grottor så San Ignacio egentligen ingenting för dig. Är du däremot sugen på att klättra djupt ner under marken för att uppräcka de stora grottorna och arkeologiska fynden så har du kommit till rätt ställe. Actun Tunichil Muknal, även kallat ATM-grottan, är en fem kilometer lång kalkstensgrotta där man hittat både skelett och keramik från Mayariket. Men var beredd på att klättra i trånga, fuktiga utrymmen och bära med dig allt skräp och avfall för att inte stöka ner i grottan.

San Ignacio är visserligen Belize näst största stad, men den passar äventyraren snarare än den som vill chilla.
San Ignacio är visserligen Belize näst största stad, men den passar äventyraren snarare än den som vill chilla.

Tips inför resan

  • Kombinera resan med besök i grannländerna. Kanske lite strandhäng och ruiner i Tulum i Mexiko, dykning i Cozumel i Mexiko eller den enorma ruinstaden Tikal i Guatemala.
  • Testa Marie Sharp's Hot Sauce, en sås baserad på morot och habanero från Belize. Den är riktigt populär och finns på de flesta restauranger, men akta dig för de starkaste varianterna.
  • Ta en chicken bus för upplevelsen – eller skippa den för bekvämligheten. De gamla amerikanska skolbussarna kan bli riktigt fulla i Belize, och det gäller att springa för att få en plats på de mest populära rutterna.
Chicken bussar finns i hela Centralamerika, här i Guatemala.
Chicken bussar finns i hela Centralamerika, här i Guatemala.
Publisert:

LÄS VIDARE