”M är fixerade vid att utförsäkra cancersjuka”

Publicerad 2016-09-27

Finansminister Magdalena Andersson.

Moderaterna vill återinföra den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen.

Det får finansminister Magdalena Andersson (S) att ilskna till.

– De är fixerade vid att man ska utförsäkra cancersjuka, säger hon.

I dag meddelade Moderaterna hur man har tänkt finansiera de satsningar som finns med i den skuggbudget man presenterar nästa vecka. Ekonomisk-politiska talespersonen Ulf Kristersson presenterade ett paket med både skattehöjningar, åtstramningar och besparingar.

M vill bland annat att den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen, som den nuvarande regeringen tagit bort, ska återinföras. Kristersson menar att det var helt fel att göra i en tid när sjukskrivningarna ökat under många år. Men också för att han tror det ökar både sjukfrånvaron och utanförskapet.

Mycket kritisk till besked om sjukförsäkringen

Under Alliansregeringen infördes regler som gjorde att man kunde få sjukpenning i högst två och ett halvt år, med vissa undantag. Efter det blev man utförsäkrad och hänvisades till arbetslivsintroduktion hos Arbetsförmedlingen. Efter hård kritik, med fall där allvarligt sjuka utförsäkrats, infördes undantagsregler.

Finansminister Magdalena Andersson (S) är mycket kritisk till beskedet.

– Moderaterna är fixerade vid att utförsäkra cancersjuka. Men det hade ju inte den effekt de trodde, det blev tvärtom så att sjukskrivningarna ökade. Vår regering driver en aktiv politik för att människor ska vara friska och nu kan vi för första gången revidera ned prognosen för sjukförsäkringar, säger hon.

M föreslår också kraftiga besparingar i flyktingmottagandet. Magdalena Andersson välkomnar förslagen.

– De ansluter sig till vår linje. Det som de pratar mest om är ensamkommande barn. Det är en besparing som regeringen har föreslagit, men där de inte gjorde någonting under åtta år i regeringsställning. De lät miljarderna rulla på.

”Vi hade hoppats på mer”

Ulf Kristersson meddelade också att M vill slopa flera av regeringens jobbreformer, bland annat traineejobb och extratjänster. Reformerna har inte alls gett så många jobb som regeringen önskat.

– Vi hade naturligtvis hoppats på fler. Men det handlar om att få en introduktion på arbetsmarknaden, kunna utföra enklare arbetsuppgifter och därigenom kunna få in en fot. Moderaterna vill bara jobba med sänkta löner, säger Magdalena Andersson.

Hon välkomnar dock att M vill höja flera skatter för att finansiera sina satsningar.

– Det verkar nu inse att om man ska sänka skatter väldigt omfattande, så måste man också höja andra skatter. Det är en nymodighet från Moderaterna, det var inget som de tillämpade i regeringsställning. Man kan konstatera att de är mer ansvarsfulla i opposition. Slutsatsen jag drar är att de bör stanna där.

Slutligen är Kristersson mycket kritisk till att regeringen väljer att låna pengar till reformer nästa år. Det hotar Sveriges finanser på längre sikt, menar han. Men Andersson menar att det finns en god förklaring.

– Vi har tillfälligt ökade kostnader för migrationen och om man tror att inte det ska göra något avtryck i statbudgeten, då har man inte förstått hur stor den utmaningen är.