Hustrun flyttar till Hanoi – Jonas Sjöstedt till Umeå

Uppdaterad 2020-01-15 | Publicerad 2019-05-02

Diplomaten Ann Måwe har utsetts till ny svensk ambassadör i Vietnam.

Hennes make, Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt, kommer att flytta till Umeå och börja pendla till Stockholm.

– Jag kommer fortsätta med full kraft som partiledare, säger V-ledaren.

Regeringen meddelade i dag att man utsett Ann Måwe till ny ambassadör i Vietnams huvudstad Hanoi.

Diplomaten, som tidigare tjänstgjort i New York och Jerusalem, är gift med Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt. De senaste åren har hon varit stationerad i Stockholm som departementsråd och biträdande chef på UD:s Mellanöstern- och Nordafrikaenhet.

I en intervju med Aftonbladet säger Sjöstedt att han själv blir kvar i Sverige när hustrun flyttar.

– Jag är fantastiskt glad över att Ann får det här uppdraget. Jag vet hur hårt hon jobbar och jag visste också vad det innebar att gifta sig med en diplomat, att det innebär att vi ibland kommer att bo på olika håll enkelt. Det har vi gjort i början av vår relation och nu får vi göra det igen.

”Ann flyttar till Hanoi, jag till Umeå”

Medan hustrun flyttar till Hanoi kommer Sjöstedt att återvända till sin gamla hemstad. Paret har två barn tillsammans.

– Nu ska vi ta tag i familjesituationen och lösa den i familjen, beskedet kom ju precis. Helt klart är att Ann flyttar till Hanoi, jag till Umeå. Jag kommer att fortsätta med full kraft som partiledare och pendla till Stockholm.

Du och barnen flyttar till Umeå?

– Det är inte klart än. Det får vi lösa i familjen.

– Det är inte skilsmässa på gång, tvärtom. Jag vet hur det är när man är på UD, då får man jobba utomlands ibland. Hon har ett krävande yrke precis som jag har och då kan det bli så här. Vi har gjort det här förut.

”Roligare och roligare”

Det här är ingen förberedelse för dig att lämna som partiledare?

– Nej, det är det inte. Jag tycker det är otroligt kul att vara partiledare. Det blir roligare och roligare. Jag ser tvärtom fram emot att gå in i en valrörelse och fortsätta leda partiet som växer. Sedan är jag väldigt ödmjuk inför att det är varje partikongress som bestämmer vem som är ordförande i Vänsterpartiet.

När Ann Måve var stationerad i New York följde Jonas Sjöstedt med. Den nuvarande V-ledaren tog en paus från politiken, blev hemmaman och skrev böcker.

Måwe tillträder sin nya befattning den 1 september i år.