M vill höja flera skatter – men miljardspara på migrationen

Publicerad 2016-09-27

Moderaterna vill höja skatterna inom flera olika områden, bland annat på fordon och mat.

Samtidigt vill man miljardspara på migrationsområdet och se åldersbestämningar av ensamkommande barn från dag ett.

– Om de är vuxna ska de behandlas som vuxna och inte placeras in i väldigt dyra boenden för barn under mycket lång tid, säger Ulf Kristersson (M), ekonomisk-politisk talesperson.

Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Ulf Kristersson håller presskonfeens om partiets förslag till budgetförstärkningar.

Nästa vecka presenterar Moderaterna sitt svar på regeringens budget. I dag meddelade partiets ekonomisk-politiska talesperson Ulf Kristersson hur skuggbudgeten ska finansieras. Redan i går stod det klart att man vill förstärka arbetet med att sätta dit skattesmitare.

Moderaterna vill också skära i bidragssystemen, både för att spara pengar till satsningar men också som en metod för att få folk att arbeta mer. Man vill införa ett bidragstak, sänka taket i a-kassan och återinföra den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen. Dessutom vill man att nyanlända ska behöva kvalificera sig, via jobb eller permanent uppehållstillstånd, för att få ta del av delar av bidragssystemen.

– De svenska bidragen blir totalt sett så pass höga att det inte lönar sig att arbeta. Så kan vi inte ha det i Sverige, säger Kristersson.

Vill höja flera skatter

Dessutom vill M spara kraftigt i det svenska flyktingmottagandet. Man vill bland annat skära i anslagen till Migrationsverket och se medicinska åldersbedömnningar omedelbart vid ankomsten för ensamkommande flyktingbarn.

– När det kommer så fruktansvärt många ensamkommande till Sverige som det gjorde förra året, då måste de snabbt bedömas korrekt. Vi måste veta om de är barn eller vuxna. Om de är vuxna ska de behandlas som vuxna och inte placeras in i väldigt dyra boenden för barn under mycket lång tid, säger Kristersson.

Men de största besparingarna som M vill göra handlar om att man vill slopa flera av regeringens reformer, bland annat den om traineejobb. Dessutom vill man avveckla statliga byggsubventioner i form av investeringsstöd. Man räknar på det sättet att få loss drygt 10 miljarder kronor till 2017.

Underskott på elva miljarder

Men Moderaterna vill också höja flera skatter för att få in pengar till sina satsningar. Det handlar om att höja den reducerade momsen, som konsumenter bland annat betalar på mat, godis och restaurangbesök. Man planerar att det skulle innebära en ökad månadskostnad med 30 kronor för en person som tjänar 25 000 kronor i månaden. Man vill dessutom höja fordonsskatten, fastighetsskatten på obebyggd tomtmark och slopa gruppregistrering av moms.

Enligt Kristersson är det fullt rimligt även för moderater att höja vissa skatter, så länge det inte är på arbete.

– Om man är beredd att sänka skatterna på arbete, vilket vi är, måste man också välja att höja andra skatter om man vill ha en ekonomi i balans. De här höjningarna är riktiga och nödvändiga. Vi kommer att gå längre än tidigare när det gäller att sänka skatten för de lägsta inkomsterna.

Kristersson pekar på att regeringens budget innebär ett underskott på elva miljarder kronor i de offentliga finanserna nästa år. Moderaterna siktar däremot på balans 2017.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln