M-beskedet: inga nya religiösa friskolor

Uppdaterad 2018-09-04 | Publicerad 2018-09-03

Mitt i valspurten skärper Moderaterna tonen kring religiösa friskolor.

Partiet vill att inga nya skolor ska få öppnas tills nya regler finns på plats.

– Det var aldrig avsikten att man skulle kunna missbruka friskolereformen för religiös extremism, säger M-ledaren Ulf Kristersson.

Den sista veckan inför valet fokuserar Moderaterna på integrationsfrågan. I dag, med bara några dagar kvar till valet, höll man en presskonferens där man presenterade sina samlade förslag på området.

Man passade också på att ge några nya besked. Precis som flera andra partier tidigare gjort, skärper M nu tonen kring religiösa friskolor. Detta efter en flera år lång debatt, som grundar sig i avslöjanden kring flera skolor.

M-ledaren Ulf Kristersson.

”Svåra att kontrollera”

Partiledaren Ulf Kristersson och ekonomisk-politiska talespersonen Elisabeth Svantesson meddelade att man vill införa ett stopp för nya religiösa friskolor, tills ett nytt regelverk finns på plats.

– Vi tycker inte att lagstiftningen är tillräckligt bra i dag, det var aldrig avsikten att man skulle kunna missbruka friskolereformen för religiös extremism. Det är alldeles uppenbart att det startas skolor som inte borde ha rätt att starta. De är svåra att kontrollera, säger Kristersson.

Han fortsätter:

– De får tillstånd och flera år senare upptäcker man att de har allvarliga brister. Vi vill ha en prövning på plats som på allvar ser till att inga extrema religiösa organisationer med andra syften kan öppna nya skolor.

När väl ny lagstiftning är på plats ska nya skolor kunna öppnas igen.

– Friskolereformen var till för att olika pedagogiska inriktningar skulle kunna erbjuda riktigt bra inriktning, inte för att religiösa extremister skulle kunna starta skolor, säger Kristersson.

Det senaste året har Liberalerna beslutat att man vill införa ett stopp för alla nya religiösa friskolor. Beskedet kom efter en hård intern strid, då många i partiet ville gå ännu längre och stänga även de som finns.

Socialdemokraterna har också skärpt sin politik på området och går till val på att förbjuda religiösa friskolor, de som redan finns ska ombildas.