S vill förbjuda religiösa friskolor

Publicerad 2018-03-13

Socialdemokraterna vill förbjuda religiösa friskolor och ombilda dem som redan finns.

Anna Ekström och Ardalan Shekarabi menar att det handlar om att minska segregationen i Sverige.

– Vi har sett fall med systematisk könsuppdelning och av åsikter som inte hör hemma i svensk skola, säger Ekström.

Judiska skolor ska undantas från förbudet.

Löftena duggar nu tätt från partierna inför höstens val.

I dag presenterade kunskapslyfts- och gymnasieminister Anna Ekström och civilminister Ardalan Shekarabi ett vallöfte från Socialdemokraterna. Partiet vill förbjuda religiösa friskolor, som man menar ökar segregationen i Sverige.

– Vi vill komma åt att barn och elever fostras i skolor som blir mer och mer olika. Den svenska skolan ska vara en mötesplats för elever med olika bakgrund. Det är bra både för dem och för samhället, säger Anna Ekström.

Kongressbeslut

S har sedan tidigare ett kongressbeslut om att förbjuda alla religiösa inslag i skolan och civilministern skrev i går en debattartikel på ämnet i Aftonbladet.

Han menar att dagens besked tydliggör kongressbeslutet.

– Vi vill söka väljarnas stöd för att i nästa mandatperiod genomföra det här. Vi ser det som en prioriterad fråga, vi måste bryta skolsegregationen och se till att stå upp för värderingar som vi vill ska prägla vårt samhälle, säger han.

Och tillägger:

– Svensk skola ska styras utav pedagoger och lärare, inte av präster och imamer.

Enligt Shekarabi skulle de religiösa friskolor som finns i dag behövas omvandlas till vanliga skolor om förslaget blir verklighet. Hur detta ska gå till ska bland annat utredas.

Judiska skolor ska vara skyddade

De judiska skolorna har förekommit i debatten kring ett förbud av religiösa friskolor. Men enligt de båda ministrarna har dessa skolor ingenting att frukta.

– Det finns särskilda regler för de minoriteter vi har i Sverige. Den judiska minoriteten skyddas i den lagstiftningen och det innebär att de kommer att kunna behålla sin struktur med särskilda utbildningar, säger Shekarabi.

Och Anna Ekström menar att de judiska skolorna, så vitt hon vet, saknar religiös inriktning och att de därmed inte berörs av S-förslaget.

– Min bedömning, så här långt, är att den judiska skolan inte kommer att påverkas, så länge de inte har konfessionella inslag i undervisningen eller utbildningen, säger hon.

Saknas riksdagsmajoritet

Sedan tidigare har regeringen gett Skolverket uppdrag att förtydliga läroplanen för att motverka systematisk könsuppdelning inom skolan, tagit fram ett lagförslag för att den som ska starta en friskola ska tvingas genomgå en lämplighetsprövning och en utredning om vilka ytterligare regelverk som kan krävas kring de religiösa friskolorna.

Hittills har det saknats majoritet i riksdagen för att förbjuda religiösa inslag i skolorna. Nu vädjar dock de båda ministrarna till övriga partier för att de ska ”tänka om”.

Shekarabi har egna minnen av religiösa inslag

Ardalan Shekarabi inledde pressträffen med att berätta om sin förskoleupplevelse i Teheran, Iran. Och hur byggnadsarbetare en dag gick in och byggde en mur som separerade pojkar och flickor.

Och hur han senare kom till Sverige och fick gå i en blandad klass.

– Tyvärr har vi nu sett en utveckling med religiösa friskolor som i flera fall stått för ett religiöst förtryck, säger han.

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.