Eneroth: ”Alliansen mindre samlad än på ett decennium”

Publicerad 2016-09-13

15 överenskommelser mellan blocken sedan valet

Stefan Löfvens mål är att krossa blockpolitiken.

Hittills under mandatperioden har han kommit överens med Allianspartierna 15 gånger - och hoppas på mer.

– De flesta kan nog se att Alliansen är mindre samlad än på ett decennium, säger gruppledaren Tomas Eneroth (S).

När Tomas Eneroth utsågs till gruppledare för Socialdemokraterna blev han en av statsminister Stefan Löfvens närmast förtrogna. I rollen ingår att få regeringens politik genom riksdagen.

När de folkvaldas församling i dag öppnar efter sommarlovet är det halvtid i mandatperioden. När Eneroth ska sammanfatta de två år som förflutit sedan valet, säger han:

– Det har varit ett högt tonläge och en svajig start i samband med att SD och Alliansen fällde budgeten. Men ser man till resultatet så har blockpolitiken sakta men säkert brutit samman. Det finns 15 exempel där vi har förhandlat, kommit överens och sen antingen slutit en överenskommelse eller lagt ett förslag som har stöd över blockgränserna. Sverige behöver mer samarbete.

Tomas Eneroth menar att regeringen trots den skakiga inledningen har lyckats få genom sin politik "i allt väsentligt".

Energin tuffaste nöten

En sammanställning som Tomas Eneroths stab har gjort visar att regeringen har skakat hand med Alliansens partier totalt 15 gånger sedan 2014. Enligt Eneroth var energiuppgörelsen tuffast att ro i land. Flera tidigare försök hade misslyckats.

– Den var svårast och samtidigt viktigast långsiktigt för Sverige, svensk industri och näringsliv.

Eneroth menar att goda relationer mellan partierna har bäddat för överenskommelserna. Han är självkritisk och framhåller att hans eget parti inte alltid har varit så enkelt att samarbeta med.

– Man måste kunna lyssna och vara beredd att förändra sin egen position. Där tror jag att vi med åren har lärt oss att ha en samtalston som gör att vi kan komma överens. Det finns tillfällen i historien då det inte har varit vår bästa gren, säger han.

Tror du att det kan bli fler blocköverskridande överenskommelser före valet?

– Jag tror att det är läge att göra väsentligt många fler överenskommelser nu. De flesta ser nog att Alliansen är mindre samlad än på ett decennium, de skiljer sig till och med i grundläggande värdefrågor, säger Eneroth.

– Det finns i dag ett utrymme för partier över blockgränsen att få ett större inflytande, så jag hoppas och tror att vi ska kunna göra fler överenskommelser.

Utesluter SD-förhandlingar

De områden som Tomas Eneroth hoppas på handlar om bostad och skola. Att Liberalernas partiledare Jan Björklund har öppnat för ett stopp för religiösa friskolor, eftersom han anser att de spär på segregationen i förorten, kan bädda för nya förhandlingar, menar Eneroth.

– Det är svårt att veta med Björklund. Han gör uttalanden till höger och vänster men det finns nog förutsättningar att göra upp med Liberalerna i vissa frågor, som vi har gjort med föräldraförsäkringen.

Att uppgörelser över blockgränsen skulle göra det svårare för väljarna att skilja ut partierna i den kommande valrörelsen tvivlar Eneroth på.

– Man ser ändå skillnaden mellan partierna när man går till val. Det är faktiskt ärligare att göra upp om resultatpolitik än att fastna i blockpolitiska anklagelser om rött och blått.

Tomas Eneroth utesluter däremot helt möjligheten att bjuda in Sverigedemokraterna till förhandlingar.