Hundratals inlägg – men bara en misstänkt

Publicerad 2019-03-30

De överöstes med hat på nätet – nu är polis och åklagare snart klara med utredningarna.

Resultatet: endast en person kallas till förhör.

– Det är en klump i magen. Det betyder ju att det finns en öppen miljö där människor kan häva ur sig vad som helst utan att sker någon påföljd, säger SSU-ordföranden Anton Karlsson.

Hilda Axelsson, Hilda Axelsson, utredare på demokrati- och hatbrottsgruppen vid polisen i region väst.

Det rättsliga efterspelet kring hatstormen mot SSU i Hylte har dragit ut på tiden. Åklagaren fick i höstas en mordutredning på sitt bord och tvingades prioritera bort ärendet.

På polisens hatgrupp har de anställda många andra fall att arbeta med.

Men nu, nio månader senare, börjar utredningen bli klar. Sara Toreskog, kammaråklagare vid Göteborgs åklagarkammare, meddelar att en person är misstänkt för hets mot folkgrupp.

Inom kort väntas personen delges misstanke om brott, förhöras, och eventuellt åtalas. Personen misstänks ha publicerat en bild på apor, under bilden på SSU:s styrelse i Hylte.

Faller under yttrandefrihet

Av hundratals kommentarer är det alltså bara en enda som polis och åklagare går vidare med.

– Såklart hade det varit bättre om det gått att få fram en misstänkt på alla fem inlägg och kommentarer som ansågs brottsliga. Och att den som inte gick att bevissäkra hade gått att göra det, säger Hilda Axelsson, som arbetar på demokrati- och hatbrottsgruppen vid polisen i region väst, och som har utrett SSU:s anmälning.

Polisen undersökte ursprungligen 8 inlägg och 32 kommentarer som rörde hat mot SSU:s bild. I vissa fall ansågs det som skrevs inte vara brottsligt, i vissa fall saknade polisen identitet på de som kommenterat.

– Av alla kommentarer som lämnades in i samband med anmälan var det väldigt många som var fula och ojusta, men som ändå faller in under yttrandefriheten och då kan polis och rättsväsende inte göra något med det, säger Hilda Axelsson.

SSU: Bisarrt

Vad tycker du det sänder ut för signaler till de som skriver så här?

– Vi har en stark yttrandefrihet, men det finns inskränkningar när yttranden utgör brott. Vi har alla ett ansvar att reagera på kommentarer som inte känns okej, både det som går över gränsen och bli brottsligt och det som inte utgör brott.

Hilda Axelsson tillägger att polisen arbetar med att effektivisera utredningsarbetet men också är beroende av att fler anmäler, för att kunna pröva det rättsligt. 

Anton Karlsson, ordförande för SSU Halland, tycker att resultatet av polisens arbete är ”bisarrt”. Enligt honom har polisen sagt att det finns flera kommentarer som är lika grova som den de valt att gå vidare med.

Passerat anständighetsgränser

–Men de verkar ha prioriterat bort de andra. En kommentar som ”var är Breivik” – jag tycker att det är väldigt konstigt att man inte överväger att ta det vidare. Eller de som kallat oss för parasiter eller gör anspelningar på att hemvärnet borde skjuta oss. De har också på många sätt passerat alla anständighetsgränser. Det känns ju som att det har brustit någonstans, säger han.

Anton Karlsson har förståelse för att människor som drabbas av hat känner en hopplöshet.

– Det är en klump i magen. Det betyder ju att det finns en öppen miljö där människor kan häva ur sig vad som helst utan att sker någon påföljd, ingen markering från samhället att det här inte är acceptabelt.