Tomas Eneroth blir Löfvens högra hand i riksdagen

Uppdaterad 2018-08-22 | Publicerad 2014-10-02

Tar över efter Damberg som får nytt uppdrag

Tomas Eneroth var tippad att bli minister – men nu blir han gruppledare och Stefan Löfvens högra hand i riksdagen i stället.

– Jag känner att jag har den blivande statsministerns förtroende där det kommer att vara en utmaning att få genom regeringens politik i riksdagen, säger Eneroth.

För en knapp vecka sedan avslöjade Aftonbladet att Tomas Eneroth, som varit talesperson i socialförsäkringsfrågor de senaste åren, var högaktuell för posten som gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen. I kväll bekräftar den tillträdande statsministern Stefan Löfven själv uppgifterna i SVT:s Rapport.

Veteran i S

De senaste åren är det Mikael Damberg som lett riksdagsgruppen för S. Det är också han som tagit debatterna i riksdagen då Löfven saknat riksdagsplats. Men nu sker det en förändring på posten.

Tomas Eneroth är en väldigt rutinerad riksdagsledamot. Han har god förhandlingsvana och är mycket omtyckt i hela riksdagsgruppen, säger Stefan Löfven i ett pressmeddelande.

Han menar att Eneroth har rätt kvalifikationer för jobbet.

– Det är än mer viktigt med det parlamentariska läge som vi nu har.

Tomas Eneroth, 47, är en veteran i S-sammanhang, han kom in i riksdagen redan för 20 år sedan. Han har precis som Löfven en bakgrund i fackförbundet IF Metall och har enligt vad Aftonbladet erfar en nära relation till Stefan Löfven.

Han anses näst på tur efter Löfvens närmaste gäng med Mikael Damberg, ekonomisk-politiska talespersonen Magdalena Andersson och parti­sekreteraren Carin Jämtin.

"Det ska bli en utmaning"

Tomas Eneroth själv säger till Aftonbladet är han är mycket glad över beskedet.

– Det ska bli en utmaning, det ska bli riktigt roligt. Jag tycker jag har väldigt bra kontakt och dialog också med kollegor i andra partier. Och jag hoppas att det också kan vara till nytta i det här uppdraget, säger han.

Han menar att han är van vid att förhandla i riksdagen.

– Jag brukar få ta på mig uppdrag och hitta förhandlingslösningar. Vare sig det gäller pensionsöverenskommelsen eller energipolitiken så får jag ofta den typen av uppdrag. Vi har nu framför oss en mandatperiod där vi ser att det kommer att behövas mer samarbete i riksdagen och säkert också mer förhandlingar, det gör att uppdraget blir lite mer speciellt än tidigare.

Eneroth säger att han inte är ledsen över att han nu inte blir minister.

– Nej, jag känner framförallt att jag har den blivande statsministerns förtroende där det kommer att vara en utmaning att faktiskt få genom regeringens politik genom riksdagen.

Damberg högaktuell

Tidigare har Eneroth pekats ut som en självklar minister i Löfvens regering. Men enligt vad Aftonbladet erfar vill Löfven ha honom i riksdagen, eftersom arbetet där blir mycket viktigt den kommande mandatperioden. Anledningen är att S-ledarens regeringsunderlag är så litet och att han siktar på samarbeten över blockgränserna.

– Positionen som gruppledare är tung, prestigefylld och extremt viktig även fast man inte hamnar i medias fokus. Det kommer vara en tyngre roll än vad många ministrar kommer att ha. Det är en dold makthavare, säger en S-källa.

Mikael Damberg, som nu lämnar posten som gruppledare, är nu högaktuell för en ministerpost i Stefan Löfvens regering, som presenteras i morgon. Än så länge är Löfven förtegen.

– Mikael Damberg får nytt uppdrag, säger han till SVT.

Tre metallare på tunga poster

I och med att Eneroth får jobbet som gruppledare innebär det att tre tunga maktpositioner i Sverige nu innehas av personer med bakgrund inom IF Metall. Det handlar förutom Eneroth om Stefan Löfven som S-ledare och Karl-Petter Thorwaldsson som LO-ordförande.

Det glädjer IF Metalls nuvarande ordförande Anders Ferbe:

– Var och en står ju på egna ben, att de har ett förflutet inom industrin har inte med det att göra. Men de är fostrade inom industrin och ska man tänka väldigt positivt kan man se att vår fackliga utbildning verkar ha varit ganska bra.

Han menar att företrädare som kommer från industrin har något att tillföra i diskussioner.a

– Vi kommer från den konkurrensutsatta sektorn, vi vet villkoren för industrins utveckling är. Det är berikande i det politiska livet att de tre vet hur industrin funkar. Nu gäller det att de direkt tar kampen för fler jobb.