Björn Söder: Sparka SD-tjänstemännen

Publicerad 2015-09-29

Skarp kritik efter Aftonbladets avslöjande

SD:s före detta partisekreterare Björn Söder.

Sverigedemokraternas partiledning riktar skarp intern kritik mot de högt uppsatta tjänstemännen som övervakat sina partikamrater.

Före detta partisekreteraren Björn Söder går ännu längre och kräver att både SD:s personalchef Martin Kirchberg och IT-ansvarige Edward Plainview sparkas.

– Detta är så pass allvarligt att jag förutsätter att de inblandade entledigas, säger han.

Aftonbladets kunde i dag avslöja nya uppgifter och spelet bakom den övervakning som under ett par år pågått inom SD. Tjänstemän har under ett par år kunnat övervaka mejlboxarna hos förtroendevalda, anställda och politiskt aktiva – bland annat för att kartlägga kritiker och läckor.  

Två ledande personer i härvan är de högt uppsatta tjänstemännen Martin Kirchberg, personalchef, och Edward Plainview, IT-ansvarig. De båda har i interna mejlkonversationer diskuterat hur övervakningen ska gå till och vilka fördelar som finns.

Kirchberg försvarar sig och säger att det inte förekommit någon övervakning. Han pekar också ut den förre partisekreteraren Björn Söder, som ersattes av Richard Jomshof i våras, som en av dem som kände till vad som skedde.

– Dessa saker diskuterades bland tjänstemän i ledningsgruppen och med dåvarande partisekreteraren, skrev han i ett mejl till Aftonbladet.

Söder kräver att de sparkas

Men Söder själv säger att han inte hade någon aning om vad som pågått.

– Att personalchefen tillsammans med IT-avdelningen utnyttjat sina positioner på detta sätt i egensyfte är fullständigt oacceptabelt och något av det värsta jag hört, säger han.

Söder säger att han bara känner till två fall under hans tid som partisekreterare när partiet gick in i någons e-postlåda.

– Då handlade det om två tjänstemän och det skedde efter att de avslutat sina anställningar. Ledningen var informerad om att detta skett. Under min tid som partisekreterare sattes riktlinjer om att endast i det fall både partisekreterare och säkerhetsansvarig var överens och ansåg att särskilda starka skäl förelåg kunde man ge direktiv till IT-avdelningen att öppna någons e-postkonto. Det var aldrig tal om övervakning och spioneri som tydligen har skett.

Nu menar Söder att både Plainview och Kirchberg borde sparkas från sina tjänster i partiet.

– Detta är så pass allvarligt att jag förutsätter att de inblandade entledigas och att partiet ser till att uppsatta riktlinjer nu och framgent efterlevs.

Enligt flera källor till Aftonbladet har partiledningen inte velat gå vidare och utreda frågan trots att den skall ha diskuterats på högsta nivå i partiet.

Partiledningen riktar skarp intern kritik

Men SD:s partisekreterare Richard Jomshof säger att han känt till övervakningen sedan flera månader tillbaka.

– Redan i våras när jag tog över som partisekreterare hade jag som ett mål att strama upp rutinerna kring många olika saker i partiet, bland annat IT-verksamheten. När den här frågan kom upp i somras drog vi igång en internutredning som jag ledde, säger han.

Enligt Jomshof har han inte kunnat hitta några oegentligheter eller sökningar i mejlsystem som varit felaktiga.

– Däremot fanns det bristande rutiner, vilket vi nu åtgärdat. Inga sökningar ska ske utan ledningens godkännande. Och då ska det handla om extrema fall där man misstänker lagbrott. Jag förutsätter att de nya rutinerna följs.

Han säger att han litar på vad Kirchberg och Plainview säger.

– Det handlar om att vi under 2013 gick över till ett annat mejlsystem och att man under den uppstartsfasen installerade ett spamfilter. Jag tror att det stämmer.

Hur är ditt förtroende för Kirchberg och Plainview?

–  Som det ser ut i dag finns det förtroende för tjänstemännen. Däremot har det riktats stark intern kritik mot dem. Hur vi agerar framöver är i så fall något vi sköter internt. Det är ingen jag tänker säga till er.

Hur ser du på att man i dokumenten nämner att man ska leta efter de som mejlat Expo eller "Inte rasist, men.."?

– I och för sig kan jag tycka att man inte ska läcka något någonstans. Den så kallade "trålningen" som man diskuterar finns inte längre. Den har jag avslutat. Vi ska inte syssla med den sortens verksamhet.

Jomshof säger också att han inte har hittat någonting som tyder på att förra partisekreteraren Björn Söder beordrat någon felaktig sökning.

Hur ser du på att Söder vill att tjänstemännen sparkas?

– Det är en diskussion vi för internt, om det finns anledning att gå vidare. Det vill jag inte diskutera utåt. Det kan mycket väl vara så att det finns anledning att gå vidare och då gör vi det internt.