Amnesty: Polisen satsar på att skrämma bort folk

Publicerad 2018-03-22

Bortkörda när de tigger och jagade med Segway.

Amnesty utreder misstänkta polistrakasserier mot utsatta EU-medborgare som tigger i Stockholm.

– Polisen agerar som att det finns ett tiggeriförbud, säger Johanna Westeson, jurist och sakkunnig i diskrimineringsfrågor på Amnesty International.

Amnesty har sedan förra året börjat utreda och kartlägga situationen för utsatta EU-medborgare i Sverige, framför allt romer från Rumänien som kommer till Sverige för att tigga. De har hittills intervjuat ett 60-tal människor runt om i landet.

Den internationella människorättorganisationen Amnesty kritiserar Sverige för brist på ansvar.

– Vi är inte nöjda med den svenska idén om att Sverige som stat inte har ett ansvar för de här personerna. Medan den här formen av diplomati och politiska utbyte pågår mellan länderna finns det människor i akut nöd här i Sverige och där måste man sätta in en insats. Det är inte värdigt eller i enighet med människorättsprinciper att människor sover på gatan, sover i bilar, inte har en toalett att gå till eller rinnande vatten. Man kan inte avhända sig det ansvaret för man har en långsiktig plan om påverkan i ett annat EU-land, säger Johanna Westeson, jurist och sakkunnig i diskrimineringsfrågor på Amnesty International

En del i utredningen handlar om vittnesmål från personer som säger sig bli trakasserade av polisen, till exempel bortkörda när de sitter och tigger, och jagade, till exempel på Segway.

– Vi ser att polisen tillämpar lagen väldigt olika, i olika delar av Sverige. Det är inte förbjudet att tigga, men i vissa delar av Sverige och framför allt Stockholm upplever vi att polisen agerar som om det fanns ett förbud och kör bort människor i den här gruppen. Vi har ganska många vittnesmål från människor som blivit bortförda ut långt utanför stan, att de släppts av någonstans och sedan haft svårt att hitta tillbaka, säger Johanna Westeson. 

– Det finns tecken på att polisen i vissa delar av Stockholm satsar på att skrämma bort folk och sända ut budskapet att de inte är välkomna att tigga, säger Johanna Westeson, som inte kan gå in mer på detaljer om rapporten som kommer i höst.

”Polisen verkar inte intresserad av att utreda”

Sven Hovmöller är kemiprofessor, tidigare S-politiker i Sollentuna samt vice ordförande i föreningen Hem. Varje söndag de senaste fyra åren har han och andra från Hem undervisat romer i svenska. Han jobbar också med att hjälpa utsatta EU-medborgare i deras vardag med boende och arbete.

Han har själv hjälpt till att polisanmäla flera händelser där polisen trakasserat utsatta människor som befinner sig i landet för att tigga. 

– Vi har anmält flera händelser där människor blivit illa behandlade av polisen, men allt har lagts ner. Jag har varit med på möte med ansvariga på polishuset men upplever inte att det finns någon högre instans som är intresserade av att utreda det här, säger Sven Hovmöller.

Värre efter ministernsutspel

Han menar att finansminister Magdalena Anderssons (S) uppmaning i början på mars att sluta ge pengar till tiggare var förödande för de utsatta.

– Romer i Europa lever under extrem fattigdom, under existensminimum, så länge det inte blir en förbättring i hemländerna kommer de att fortsätta komma hit. Får att få ett slut på det här måste exempelvis alla barn gå i skolan. 

– Dessutom ger vi allt mindre pengar eftersom vi knappt bär kontanter längre. Det i kombination med att svenska regeringsmedlemmar uttalar sig om de fattigaste i Europa på ett sådant skadligt sätt gör att situationen för dem i Sverige har blivit mycket värre. Situationen på hemmaplan är också fruktansvärd, säger han.

Aftonbladet har varit i kontakt med polisen i Stockholm som inte vill ge några kommentarer i dagsläget.