Kinberg Batras nya livspussels-förslag

Publicerad 2015-06-06

Anna Kinberg Batra flörtade med arbetande småbarnsföräldrar i sitt första sommartal som partiledare.

M-ledningen vill att den allmänna förskolan ska utökas så att även tvååringar inkluderas.

– Det ger ju fler familjer möjlighet att kombinera familj och arbetsliv, säger Kinberg Batra.

Till skillnad från sin företrädare Fredrik Reinfeldt valde M-ledaren Anna Kinberg Batra att lägga sitt sommartal innan semestrarna. Hon valde dessutom att göra det på Sveriges nationaldag och hade valt Mosebacke i Stockholm som scen. Det var Kinberg Batras första sommartal som partiledare.

I publiken fanns ett par hundra sympatisörer, bland dem förre utrikesminister Carl Bildt (M).

Under våren har Moderaterna arbetet med att i opposition utveckla sin politik på flera områden inför partistämman i höst, bland annat när det gäller integration och det man kallar ett ”modernt arbetsliv”.

I dag presenterade Kinberg Batra två förslag som rör den svenska förskolan. Partiledningen vill att den allmänna förskolan, som är avgiftsfri, ska börja redan vid två års ålder i stället för som i dag, vid tre.

Lanserade två nya förslag

På en pressträff efter talet utvecklade M-ledaren.

– För en vanlig familj kan det handla om 400 kronor i månaden. Framför allt ger det alla tvååringar möjlighet att gå i förskolan oavsett till exempel föräldrarnas inkomster. Det ger ju fler familjer möjlighet att kombinera familj och arbetsliv. 

Enligt M-förslaget skulle familjer har rätt till 15 timmars förskola i veckan från det att barnet är två år gammalt.

Dessutom avslöjade Kinberg Batra att partiet vill utöka satsningen på mindre barngrupper i förskolan. Stödet vill man höja från 870 miljoner kronor per år till en miljard. De skolor som arbetar med mindre grupper och dessutom arbetar med språkinlärning ska kunna söka pengar.

Kinberg Batras tal var fritt från polemik och attacker på regeringen, något hon inte tyckte hörde hemma på nationaldagen.

Fritt från attacker

Men samtidigt framhöll M-ledaren att det inte var något fel att hålla ett politiskt tal denna helgdag.

– Jag tycker gärna man kan prata om var vi kommer ifrån, vad som har gjort oss starka och vad som krävs för att vi ska fortsätta vara ett av världens bästa länder att leva. Då ingår att investera i förskolan och förskolan.

Det är dock inte bestämt om hon även i framtiden ska sommartala den 6 juni.

– Det ska vara en tradition att sommartala, så får jag återkomma om var och när jag gör det nästa år.

Finns det någon konflikt mellan er och regeringen när det handlar om förskolan?

– Förslaget vi lägger i dag innebär en förstärkning av satsningen på små barngrupper och en satsning på språkinlärning i förskolan. Och det är viktigt.

Följ ämnen i artikeln