Så ska Moderaterna få papporna att vabba mer

Publicerad 2015-06-05

Moderaterna går vidare med förslaget om införa en jämställdhetsbonus kopplad till vabbande.

Målet är att få fler pappor att var hemma mer med sina sjuka barn.

– Jag vill gärna att fler föräldrar fördelar mycket jämnare, säger M-ledaren Anna Kinberg Batra.

Efter valförlusten i höstas bytte Moderaterna partiledning och inledde ett arbete med att förnya sin politik. Sex arbetsgrupper tillsattes där målet var att slipa fram ny politik inför partistämman i höst, bland annat när det gäller integration. 

En av grupperna heter ”Ett modernt yrkesliv, ett tolerant och jämställt Sverige” och leds av Anna König Jerlmyr, oppositionsråd i Stockholms stad. Hon har tidigare presenterat att gruppen vill att en jämställdhetsbonus ska införas kopplat till VAB-dagarna, vård av sjukt barn.

”Efter barnafödandet händer något”

Målet är att få till ett jämnare uttag, då kvinnorna i dag står för två tredjedelar av vabbandet. Nu väljer M-ledningen med Anna Kinberg Batra i spetsen att gå vidare med förslaget och göra det skarpt till partistämman i höst.

– Vi ser att det fortfarande är en ojämn fördelning i hur man ställer upp när barnen är sjuka. Vi vill se jämnare fördelning och allra helst att det lönar sig att ta jämnare ansvar. En tredjedel av dagarna tas ut av papporna, det är för lite. Då är det bra med en bonus, då blir det lite bättre effekt om man delar bättre, säger Anna Kinberg Batra.

Partiets plan är en bonus likt den man i regeringsställning införde i föräldraförsäkringen. Pengarna ska betalas ut om den ena föräldern tar ut mer än 25 procent av VAB-dagarna.

Anna König Jerlmyr menar att även par som lever jämställt ibland halkar in i gamla mönster efter att de får barn.

– Efter barnafödandet händer något, då riskerar familjebildningen att ge rätt skadliga effekter på arbetsmarknaden för kvinnor. Många går ned på deltid och det ger också utslag i lönebildning och sämre pensionsmöjligheter.

Utvecklingen har legat still

Medan uttaget i föräldraförsäkringen har blivit något jämnare med åren har uttaget av VAB-dagar legat still. Enligt König Jerlmyr finns flera förklaringar.

– Vi ser när det gäller föräldraförsäkringen att det är många kvinnor som är hemma längre än män. Den utvecklingen hänger kvar även efter det, när barnet blir sjukt blir det mer naturligt att kvinnan är hemma. Men det kan också handla om ekonomi och då är det viktigt med en bonus, för att uppmuntra ett jämnare uttag, säger hon.

ANNONS