Därför ska du hata inflationen

Fattiga blir fattigare och rika rikare

Du ska hata inflationen.

Den attackerar din plånbok från två håll.

Den gör den rike ännu rikare. Och dig fattigare.

Inflationen, prisökningarna, var i november 9,5 procent på årsbasis enligt nya siffror som Statistikmyndigheten SCB släppte på onsdagen. Det är den högsta siffran på tre decennier och värre än för en månad sedan.

Den som hatar inflationen har rätt. Det är ett gift i samhällskroppen.

 

Skälen till att det är rätt att avsky prisökningar, utom de som ligger på en stabilt låg nivå (återkommer till det) är flera.

Det viktigaste är att den gör den fattige ännu fattigare. I historiska verk om situationen i Tyskland före nazisternas maktövertagande kan man se bilder på människor som går med en skottkärra pengar för att handla mat.

Inflation gröper ur värdet på pengarna. Redan nu är reallönen tillbaka på 2015 års nivå. Vi har lika mycket att röra oss med nu som då. Trots att vi på pappret tjänar mer. Men pengarna räcker till mindre än de gjorde.

Livsmedelspriserna ökade med en halv procent bara mellan oktober och november i år.

 

Inflationen skapar oreda i ekonomin. Alla som är verksamma i ekonomiska sammanhang, alltså även du och jag, vill ha förutsägbarhet. Det skapar lugn och ro.

Men nu är förutsägbarheten ytterst begränsad. Man vet inte vad elen kostar nästa timme eller om ett paket Bregott sprängt 40-kronorsvallen sedan förra gången man handlade.

Det leder i sin tur att vi inte beter oss som vanligt, håller i pengarna och det förvärrar situationen.

Inflationen omfördelar. Från fattig som inte lägre har råd att äga för att pengarna inte räcker. Till den som fortfarande har pengar att köpa för, speciellt de som redan har en rejäl slant på banken.

 

Inflationen klämmer åt dig och din ekonomi från två håll. Dels genom höga priser. Dels genom höjda räntor. Det senare beror på att den offentliga ekonomin, den som politiken och Riksbanken sköter, har enats om att det finns ett verksamt sätt att bekämpa inflationen – höjda räntor.

Inflationen slår mot den offentliga servicen som sjukvård, sophämtning, skola och snöröjning. Dessa verksamheter drabbas också av höjda priser men kan inte, som privata företag, höja sina egna när som helst.

Alternativen som står till buds är att höja taxorna och/eller skatten vid nyår. Eller slimma verksamheten, göra den billigare. Ingetdera är särskilt attraktivt.

 

Till skillnad från de flesta andra kan däremot den som redan har mycket tjäna på inflationen. Den omfördelar nämligen från fattig till rik.

Olika tillgångspriser har en benägenhet att falla när inflationen är hög. Det enklaste exemplet är bostäder.

Just nu faller priserna både på småhus och bostadsrätter. Den som har möjlighet kan alltså göra ett klipp.

På andra sidan lågkonjunkturen kommer priserna nämligen gå upp igen. Ganska rejält sannolikt. Köpa billigt och sälja dyrt är ett klassiskt recept på att bli rik. Eller ännu rikare.

Det här gäller alla typer av långsiktiga tillgångar som exempelvis mark, företag och skog. Särskilt de som köpt till höga priser för lånade pengar kan känna att det är dags att sälja till underpris medan de fortfarande kan betala av lånen.

 

Sverige har haft hög inflation förut. På 1970-talet jagade priser och löner varandra i en ond spiral. På 1990-talet importerade vi prisökningar när kronan tappade i värde.

Dagens inflation kan i hög grad förklaras med kriget i Ukraina, på årets dåliga skördar, kylan och kronans återigen urholkade värde.

Elen har ökat med nästan 17 procent mellan oktober och november. Det är dubbelt så mycket som för ett år sedan. Livsmedelspriserna ökade med en halv procent. Förr året sjönk de med 0,3. Drivmedelspriserna sjönk med fem procent.

 

En lagom” takt på prisökningar betraktas omkring två procent vara. Det är Risbankens mål. Så kan höjda priser tas ut av olika skäl tn att stabiliteten i ekonomin äventyras.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.