Ica gör miljardvinst – jag fortsätter scanna sötpotatisen

Publicerad 2023-12-14

När jag läste Aftonbladets nya granskning om att Ica-handlare, som utgör hälften av marknaden, gör miljardvinster sedan matpriserna skenade blev jag inte det minsta förvånad.

För jag visste att det fanns giriga tendenser i skrået.

Granskningen visar också att dessa företagare plockar ut sina vinster utan att det ens blir riktigt offentligt. Nej, det är inte olagligt, men det är osoft.


Min aning om dessa osofta vinstuttag handlar framförallt om två saker.

Den första saken är när det blev dyrt i affären förra året sa bland annat marknadsexperten på Ekologiska lantbrukare att många av lantbrukarnas varor blivit mycket dyrare i butik, utan att bönderna i fråga höjt priserna nämnvärt. Den andra saken, som jag byggt min misstanke mot Ica på, är min egen känsla av att ha blivit kränkt!


För aldrig har folk blivit så arga på mig som när jag i somras skrev en kolumn om en viss tv-kändis som åkt fast för att ha snott kött på Ica. 

Alltid när man skriver en kolumn är man medveten om att någon eller några kan komma att uppröras, men ofta blir det när man minst anar det. Så även denna gång.
Jag tänkte att tv-kändisen i frågan kunde tänkas höra av sig i raseri, eftersom jag vände mig direkt till hen med några råd om hur hen skulle reda upp sitt liv.

Men det var Ica-handlarna som gick i taket.

Först förstod jag inte varför. Jag hade tydligt skrivit i kolumnen att jag själv inte ägnade mig åt stöld. Men som ett litet skämt tipsade jag om att man kan slå in sötpotatis som vanlig potatis i självscanningskassorna. 

Detta är inte själv något jag gör.


Min poäng var att det är svårt att kontrollera allt i dessa kassasystem, att tv-kändisen kunde gjort det smartare och att arbetsgivare över hela världen säkert sparar massa pengar på att slippa anställa människor för arbete som numera är automatiserat. Därför räknar säkert butikerna med svinn.

Ica-handlarna förstod inte poängen, eller så höll de inte med.

De är väl säkert skittrötta på att springa efter folk som inte vill betala rätt pris för sin potatis, vilket jag sympatiserar med.

Att många blev så arga blev jag dock förvånad över, jag sa ju ingenting som alla inte redan visste. Som tur är var jag på en underbar semester när det stormade som mest, så mest synd var det om mina redaktörer och chefer.

Aftonbladets nya granskning visar dock att de faktiskt inte har något att tjura över! Ett par potatisar hit och dit kommer inte göra skillnad för kvaliteten på deras semester.


När jag var liten dagdrömde min pappa ofta om att äga en parkeringsautomat i stan, eftersom det verkade vara det perfekta sättet att generera passiv inkomst.

För alla måste ju parkera när de ska handla. Men då visste han inte hur bra handlarna hade det. Ica-handlare är Sveriges bästa skatteplanerare, säger datautvecklaren Jens Nylander till Aftonbladet. 

”Först kommer maten, sedan moralen”, verkar Ica själva resonera.


Fast det var inte så Bertolt Brecht menade, att man ska göra miljardvinster på människor som inte klarar sig utan ens tjänst.

Hys dock inga tvivel. Trots att Ica fortsätter att göra miljardvinster på att jag måste äta, fortsätter jag att slå in min sötpotatis som sötpotatis och inget annat.

Först moralen! Sen maten.

Följ ämnen i artikeln