Så ska dumpade Cheney hämnas på Trump

För att vara förlorare verkade Liz Cheney ovanligt nöjd.

Nu kan hon helhjärtat ägna sig åt vad hon ser som sin stora återstående uppgift i politiken.

Att hämnas på Trump genom att förstöra hans chanser att ställa upp i nästa presidentval.

Liz Cheney efter att ha förlorat valet i natt.

Hennes plan är att Trump snart ska upptäcka att den förre presidenten Lyndon B Johnson berömda citat fortfarande gäller.

"Det är bättre att ha en motståndare inne i tältet som pissar ut, än att ha någon utanför tältet som pissar in".

Cheneys mål är att det ska bli så blött på Trumps byxben att han omöjligen kan vinna nomineringen som republikanernas presidentkandidat 2024. Och om han ändå skulle bli partiets kandidat, förhindra att han vinner valet.

Liz Cheney är dotter till höken Dick Cheney, vicepresident under George W Bush. Hon är en starkt konservativ politiker som bland annat är mot fri abort. I 93 procent av alla omröstningar i representanthuset följde hon Trumps linje.

Hon är med andra ord en väldigt pålitlig republikansk politiker.

Ändå förlorade hon i går primärvalet för att kunna försvara sin plats i representanthuset i mellanårsvalet i november.

Skälet är enkelt. Hon har hela tiden vägrat köpa Trumps historia om att han bestals på valsegern 2020.

Trumps uttalade mål har varit att få bort henne från partiet. Därför gav han sitt stöd till en annan kandidat i primärvalet i Wyoming. Vilket innebar dödsstöten för Cheneys politiska karriär i kongressen.

Dyrköpt seger

Det kan visa sig vara en dyrköpt seger som Trump kan få ångra.

Cheney visste att hon skulle förlora och har redan förberett en alternativ karriär. Hon har inte gett besked än men ett alternativ är att ställa upp i presidentvalet 2024 med målet att omöjliggöra för Trump att bli partiets kandidat.

Hon gör sig inga förhoppningar om att kunna vinna partiets nominering. Snarare ser hon sin roll mer som en kamikaze-kandidat som för landets bästa offrar sig själv för att förstöra Trumps chanser till comeback i Vita huset.

I sitt förlorartal i natt upprepade Cheney att hon är beredd att göra "allt som krävs för att se till att Trump aldrig mer kommer i närheten av Vita huset. Och jag menar det".

Som för att understryka det spelas låten I won´t back down med Tom Petty när hon går av scenen.

Liz Cheney har blivit rikskändis i USA på sin uttalade kritik av hur Donald Trump förnekade valförlusten 2020.
Hon är för närvarande vice ordförande i det kongressutskott som granskar omständigheterna kring stormningen av Kapitolium den 6 januari förra året.

Utskottet kommer under hösten att lämna sin slutrapport. Sedan är det upp till justitiedepartementet att bedöma om Trump eller några av personerna i hans närhet ska åtalas för sin inblandning i upploppen och det som ledde fram till dem.

Avsluta epoken Trump

När Cheney tvingas lämna representanthuset i slutet av januari har hon inte längre någon given plattform men det finns miljardärer som redan sagt att de är beredda att finansiera hennes kandidatur ifall hon ställer upp i primärvalen för att bli republikanernas kandidat.

Det finns gott om republikanska politiker och affärsmän som vill avsluta epoken Trump. Partiet har en uppsjö kända politiker som är beredda att kandidera 2024, i vissa fall även om Trump ställer upp.

Men det är väldigt ont om aktiva republikaner som vågar gå emot Trump offentligt och kritisera hans "big lie" om fusk i presidentvalet. Det skulle skada deras politiska chanser både direkt och i framtiden.

En tydlig illustration är vad som hänt de tio republikaner i representanthuset som röstade för att fälla Trump i riksrättsrättegången där han stod åtalad för sin roll i stormningen av kongressen.

Fyra av dem valde att inte ställa upp för omval hellre än att bli utmanade av Trumpstödda kandidater. Fyra förlorade sina platser i primärvalen.

Bara två överlevde med knapp marginal och pratade så lite som möjligt om Trump i sina valrörelser.

Trump har ett fortsatt starkt grepp om det republikanska partiet. Men det kan ändå bli svårt för honom att bli vald igen om han har en starkt profilerad republikansk kritiker som ägnar all sin vakna tid åt att påminna om vilket kaos som rådde i Vita huset under Trumps styre och förklara vilket hot han är mot den amerikanska demokratin.

Trump hade troligen tagit mindre skada av en Liz Cheney som pissar ut från tältet än en som pissar in.

LÄS VIDARE