Jubel för Trump i natt efter fiendens förlust

Liz Cheney förlorade ronden mot Donald Trump.

Men hon är fast besluten om att vinna matchen.

– Han ska aldrig komma i närheten av Vita huset igen, sa den förra topprepublikanen i sitt tal i morse.

Republikanen Liz Cheney har förlorat sin plats i representanthuset.
Republikanen Liz Cheney har förlorat sin plats i representanthuset.

Republikanen Liz Cheney, som drog på sig ex-president Trumps vrede genom att rösta för riksrätt, förlorade tidigt i morse sitt primärval i Wyoming och därmed sin plats i representanthuset.

Hon är medlem av kommissionen i kongressen som utreder stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021 och Trumps ansvar för våldsamheterna.

Tidigare presidenten Donald Trump. Arkivbild.
Tidigare presidenten Donald Trump. Arkivbild.

Seger för Trump

I natt fick Donald Trump jubla.

I det förra primärvalet 2020 fick Cheney 73 procent av de republikanska väljarnas röster. Denna gång förväntas hon förlora stort. Strax efter att vallokalerna stängt visade siffrorna på en storseger för motståndaren Harriet Hageman.

I ett tal i Jackson, Wyoming efter att hon erkänt sig besegrad sa Cheney att hon ”lätt hade kunnat vinna även denna gång”.

– Men det hade inneburit att jag accepterat president Trumps lögner om att valet var stulet, sa hon.

Ska fortsätta kämpa

Expresidenten har lagt mycket tid och kraft på att få sin hämnd mot Cheney. Han har ställt sig bakom och kampanjat för Hageman, som upprepat hans anklagelser om att valet 2020 var ”riggat”.

För Liz Cheney fortsätter kampen mot Donald Trump.

– Primärvalskampanjen är slut, men nu börjar det verkliga arbetet, sa Cheney i natt och menade att hon ska göra allt hon kan för att stoppa expresidenten från att återvända till Vita huset.

Liz Cheney, dotter till tidigare vicepresidenten Dick Cheney, var en av topparna inom Republikanerna i representanthuset, men sparkades från ledningen efter att tagit avstånd från president Trump och hans försök att ändra utgången av valresultatet.

Det spekuleras i att Cheney skulle kunna ställa upp i presidentvalet 2024. Donald Trump har, trots mängder av antydningar i den riktningen, inte bekräftat att han själv siktar på en comeback i Vita huset.

Publisert: