SD har gjort Sölvesborg till ett litet Trump-land

Kith Mårtensson (M), lokalpolitiker i Sölvesborg.

Helvetet fortsätter för moderaten Kith Mårtensson i Sölvesborg.

Sverigedemokraternas skyltfönster, Jimmie Åkessons hemkommun, platsen där SD skulle visa att de kan vara ansvarsfulla, resonliga och regeringsdugliga, har blivit ett mini-mini-USA där förlorarna försöker hämnas.

Och det cirklar kring Kith Mårtensson.

Det började när hon bytte sida efter valet och inledde samarbete med Socialdemokraterna i stället för Sverigedemokraterna. Därmed miste Sverigedemokraterna makten och Jimmie Åkessons tidigare sambo Louise Erixon tvingades avgå som kommunalråd.


Mårtensson utsattes för en explosion av hat och hot på nätet med de sedvanliga smädelserna hora, luder, idiot, svin, Judas, du ska brinna i helvetet. Moderaterna tvingades stänga sin Facebooksida på grund av störtfloden av skit medan Mårtensson satt paralyserad hemma i soffan, hon förmådde inte sova, inte äta.

Hon bad till gud att hennes familj skulle skonas.

Birgit Birgersson-Brorsson (S), kommunalråd i Sölvesborg.

Hon kunde ha lämnat politiken men ville inte ge förföljarna den glädjen. I den nya koalitionen Framtid Sölvesborg blev socialdemokraten Birgit Birgersson-Brorsson kommunalråd och Kith Mårtensson vice kommunalråd.

Hon gick från att ha ett arvode på 36 procent till 100 procent, alltså en heltidstjänst som politiker.


Det var mer än vad Sverigedemokraterna tålde. Louise Erixon startade en namninsamling till stöd för en folkomröstning om Kith Mårtenssons lön.

Antagligen var det första gången i Sveriges historia som ett stort politiskt parti krävde folkomröstning om en enskild persons arvode.

Louise Erixon var tvärsäker på att ”folkkampanjen” skulle vinna.


Erixon samlade in namn på gator och torg och höll upp en skylt med Monopolgubbe och texten ”Giriga politiker? Nej tack.” Jimmie Åkesson höll tal och hjälpte till. Louise Erixon var tvärsäker på att ”folkkampanjen” skulle vinna: det krävs bara att tio procent av kommunens röstberättigade skriver under för att det bli en folkomröstning.


Samtidigt skred kommunens lekmannarevisorer till handling. Av fem revisorer utsedda av kommunfullmäktige är en kristdemokrat och två sverigedemokrater.

Förlåt, en sverigedemokrat och en politisk vilde. Han heter Ulf Lind och uteslöts ur partiet när han i stället för mensskydd för kvinnor krävde ”mänsskydd” mot immigration från ”grottfolken i Afrika”.

Kristdemokraten, sverigedemokraten och vilden bestämde sig för att göra en ”spontangranskning” av de nya kommunalråden. Spontangranskning är Peter Dibéus ord. Det är han som är kristdemokraten och lekmannarevisorernas ordförande. Spontangranskning betyder att man skjuter från höften och hoppas träffa något.


Hade nya kommunalrådet Birgit Birgersson-Brorsson dubbla löner – sitt arvode från kommunen plus lön från sitt tidigare arbete för IF Metall?

Det pratades i sociala medier om den saken, säger Peter Dibéus.

Nej, Birgit Birgersson-Brorsson hade inte dubbla löner.

Men Kith Mårtensson då? Henne kunde man verkligen misstänka. Hade hon verkligen rätt att rycka in som sjuksköterska på helger? Ge folk covidsprutor?

Nej, hon hade heller inte dubbla löner.


Under tiden tuffade namninsamlingen för en folkomröstning om Kith Mårtenssons arvode som kommunalråd på. 18 juli lämnade Louise Erixon tillsammans med representanter för Kristdemokraterna och Medborgerlig samling in 1891 rader med namn till kommunen.

Kommunchefen Lars Ericsson, som är opolitisk tjänsteman, samlade kanslichefen och kommunsekreteraren och bildade en arbetsgrupp för att granska namnlistorna.

Lars Ericsson har arbetat i Sölvesborgs kommun sedan 1987 och varit kommunchef sedan 2015. Sverigedemokraten Louise Ericsson hade så länge hon var kommunalråd ett gott samarbete med Ericsson. I december 2020 skrev hon på Facebook att han var ”Sveriges bästa kommunchef”.


Ericssons arbetsgrupp skapade ett dataprogram och granskade namn, personnummer och annat som krävs för att underskrifterna ska vara godkända. De hittade mängder av fel: felaktiga personnummer, felaktiga namn, felaktiga adresser och namn som återkom flera gånger. Sverigedemokraten Louise Erixon som startade insamlingen förekom till exempel tre gånger med stavningen ”Eriksson” och sitt korrekta personnummer.

565 underskrifter var fel.

Därmed hade Sverigedemokraterna misslyckats med att samla in tillräckligt med namn.

Louise Erixon tyckte inte längre att Lars Ericsson var Sveriges bästa kommunchef. I radio, tv, tidningar, pressmeddelanden och kommunfullmäktige vevade hon med understöd av Jimmie Åkesson mot tjänstemännen: Det som pågått och som pågår i Sölvesborgs kommunhus är fullständigt farsartat, fiffel, hån, illasinnade metoder, en chock, bisarra grunder, ett försök att sabotera, hot mot demokratin, folkstorm, orimligt, ännu mer orimligt…

Publik på Sweden Rock.


27 november avslog kommunfullmäktige Louise Erixons begäran om folkomröstning.

Åttonde december avslöjade P4 Blekinge att de politiska topparna i Sölvesborg ”varje år” får biljetter värda ”hundratusentals kronor” till den lokala musikfestivalen Sweden Rock. Den sverigedemokratiske lekmannarevisorn Jimmy Kärnerup hade polisanmält kommunen redan 24 september och nu var han redo att träda fram i media.

Kärnerup sa till P4 Blekinge om biljetterna:

– De finns inte dokumenterade eller diareförda någonstans, utan det här är något de (politikerna) lagt locket på i alla år.

Hans kollega kristdemokraten Peter Dibéus sa till Blekinge Läns Tidning att han fruktade att spår kunde ”kallna eller försvinna” om de inte polisanmälde.


Kärnerup och Dibéus hade missat att det visst fanns ett avtal, att det var diariefört, att kommunen hade betalat för biljetterna och att avtalet godkändes av en enhällig kommunstyrelse ett halvår före valet 2022. Möjligen glömde Kärnerup att kontrollera fakta eftersom han var så ivrig att finna fel och fuffens hos sina politiska motståndare. När han valdes till kommunrevisor efterlyste han tips som allmänheten kunde lämna till hans sida på Facebook:

…det räcker enbart med att ni hört ett rykte "på stan" för att jag ska kunna granska sanningshalten. Jag kan då antingen fria eller fälla personen/styrelsen/nämnden det gäller.

När Kärnerup kallades till polisförhör om sin anmälan 14 december – det blev fart på polisen efter larmet i media – verkade han emellertid lite moloken, möjligen beroende på att han fått veta att kommunen hade betalat för festivalpassen.


Senaste avtalet med Sweden Rock undertecknades för Sölvesborgs kommuns räkning av sverigedemokraten Louise Erixon, Jimmie Åkessons tidigare sambo, medan hon fortfarande var kommunalråd. I avtalet stod det att kommunen ska ha 50 festivalpass. Det kunde ju inte lekmannarevisor Kärnerup veta eftersom han trodde att det inte fanns något avtal.

Han mejlade till mig efter polisförhöret att han inte har något mer att säga och att han inte är någon expert på avtal.

Jimmy Kärnerup är förresten pappa till partiledaren Jimmie Åkessons nya sambo Matilda Kärnerup.


Som alla vet fastnar smutskastning och tillmälen oavsett om de är sanna eller inte. När anklagelserna om mutor och hemliga biljetter briserade förrförra fredagen skulle Kith Mårtensson promenera från kommunhuset till Shady Burgers för att äta lunch. Vägen är kort, bara 400 meter längs Repslagargatan och Södergatan.

Under den promenaden säger Kith Mårtensson att hon mötte:

Ett par hon som sa att de skulle fira när hon hamnade i fängelse.

En kvinna som suckade ljudligt efter henne och sa, åh vad uselt!

En man som sa fy fan och spottade.

Så kort var vägen mellan kommunhuset och ett slags mini-Trump-USA med förtal, anklagelser och polisanmälningar i politiken.


Fotnot. Kammaråklagare Arne Fors vid Riksenheten mot korruption säger till Aftonbladet att om kommunen betalat festivalpassen fullt ut är det ingen muta. Däremot undersöker han om vissa personer fått VIP-biljetter. ”Då blir det kanske lite skillnad.”