Hur länge orkar Jimmie Åkesson?

Medan andra hoppar av sitter han kvar

SD-ledaren Jimmie Åkesson är för viktig för sitt parti för att hoppa av, skriver Lena Mellin.

Jimmie Åkesson går nu in på 19:e varvet. Han har suttit mer än dubbelt så länge som någon annan av dagens partiledare.

Men orkar SD-ledaren loppet ut?

Om en vecka, den 7 maj, har det gått 18 år sedan Jimmie Åkesson valdes till Sverigedemokraternas ordförande. Det betyder att han kvalar in i elitklassen bland Sveriges längst sittande partiledare.

Få har suttit ännu längre. Tage Erlander (S) som var både partiledare och statsminister i 23 år, till 1969. Alf Svensson (KD) toppar listan med sina närmast oslagbara 31 år som partiledare.

Jimmie Åkesson har en imponerande karriär bakom sig. Inte bara tidsmässigt. Han har förvandlat sitt parti från en högerextremistisk, nazianstruken sekt till ett riksdagsparti som den nu sittande regeringen inte klarar sig utan. Drar sig Åkesson och hans partikamrater ur imploderar den.

Han har dessutom, med hjälp av internationella auktoritära strömningar, lyckats högervrida svensk politik på ett sätt som saknar motstycke i modern tid. Vid nästa val har partierna på den högra planhalvan haft majoritet i tjugo år.

Före valet förra året såg det länge ut som Sverigedemokraterna skulle gå mot sin första förlust i riksdagsvalet. Men ett par gängskjutningar ändrade på den saken. SD, som alltså ökat i varje riksdagsval som de ställt upp i, gjorde 2022 sitt hittills bästa. Med 20,5 procent av väljarna bakom sig blev de Sveriges näst största parti.

Jimmie Åkesson har all anledning att var nöjd med sina insatser. Han har varit otroligt framgångsrik.

Han har också skäl att vara lite trött. Han har jobbat på, skulle man kunna säga.

Hur länge till orkar han? Åkesson har redan distanserat sina kolleger med minst ett decennium. Den till tjänsteåren näst äldste är KD:s Ebba Busch. Hon har suttit i åtta år, tio färre än Åkesson. Den genomsnittliga omloppstiden för en partiledare är tio år. Längre orkar inte de flesta att ständigt stå på pass.

 

Men allting talar för att Jimmie Åkesson inte har för avsikt att packa väskan under de närmaste åren. Målet är glasklart. SD ska efter valet 2026 vara ett regeringsparti. Högersekten från södra Sverige ska lära hela landet veta hut.

Men det finns störningsmoment. Sverigedemokraterna har sedan valet, trots de fortsatta skjutningarna, haft ett lägre stöd än de fick i valet. Det gillar inga partier. Det sprider oro.

Det finns också tydliga tecken på att SD har svårt att anpassa sig till sin nya roll. Deras framgångsrecept har varit att ständigt gå på offensiven. Att utmåla sig som outsiders som utmanar etablissemanget. Att framställa sig som sanningssägarna vid ringside, de som vågar säga det som makten försöker dölja.

Det finns tydliga tecken på att SD har svårt att anpassa sig till sin nya roll. I dag är de ett samarbetsparti. De håller makten, Ulf Kristerssons regering, under armarna.

Då passar det illa att vifta, gasta och gapa närhelst man tycker det är roligt. Den aggressiva retoriken måste begränsas.

Skatten på plastpåsar är ett bra exempel. SD:s ekonomiska talesperson Oscar Sjöstedt utropade triumfatoriskt att detta ok för den nutida medborgaren avskaffas vid årsskiftet. SD:s kamp för den lilla människan hade krönts av ännu en framgång - om man fick tro honom.

Rent nonsens såklart eftersom svenska folket för länge sedan lärt sig att använda andra kassar. Sådana som retroälskarna i SD borde gilla. Sådana som deras mormödrar använde. Flergångs.

Men ett bråk om plastpåsar stör inte relationerna med regeringen. Det gör inte heller det omöjliga att omstarta de demonterade kärnkraftsaggregaten i Ringhals. Eller en del andra frågor som SD försökt lyfta för att bibehålla sin oppositionella image.

 

SD famlar alltså i dunklet, efter att hitta sin nya roll. Där de regerar från sidlinjen. Men utan att framstå som en flock medgörliga mesar. En inte alldeles enkel balansgång.

Men SD-ledaren, som nyss gav sig ut på ännu en Sverigeturné, är för viktig för sitt parti för att hoppa av. Han måste helt enkelt orka mejsla fram den nya rollen. Springa varv 19, 20, 21 och 22.

Sedan kanske det kan bli aktuellt med ett annat liv. Om han inte blir minister.

FOTNOT: Gunnar Hedlund var ordförande för Centerpartiet i 22 år.

TRE SPANINGAR

  1. Det S-ledda Danmark tycks vara högsta förebild för den svenska, borgerliga regeringen. I tisdags var tre statsråd på plats för vidareutbildning. Statsminister Ulf Kristersson (M) och migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) pluggade integration. Och energiminister Ebba Busch vindkraft.
  2. Joe Biden, 80, avslöjade i veckan att han kandiderar i nästa presidentval i USA. Utmanare kan bli Donald Trump, 76. i Moskva härskar Vladimir Putin, 70. I Peking heter den starke mannen Xi Jinping, 69, även han president. I Sverige hade de sorterats bort som för gamla men inte i storpolitiken.
  3. Inte klimatsmart är vår hunger efter ny textil, läs kläder. Importen har ökat med 40 procent sedan 2000, från 10,5 till 15,2 kilo per person. I genomsnitt används ett köpt plagg sju gånger innan det kasseras. Massor med vatten, massor av giftiga färger går åt till att tillfredsställa vår fåfänga.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.