Trumps lyckodag – allt gick ex-presidentens väg

Gårdagen måste ha varit en av de bästa i Donald Trumps politiska liv.

Ett oberoende sändebud från justitiedepartementet förstärker bilden av en gammal och senil president Biden. En ren gåva till Trump.

Hans enda konkurrent om presidentnomineringen inom det egna partiet förnedras av väljarna.

Ovanpå det får han hjälp av en känd tv-man att ”diktatorwasha” Vladimir Putin.

Full pott!

Enda problemet för Trump är att alla de här positiva sakerna för honom inträffade på samma dag och lite grann tog ut varandra.

På förhand var den stora nyheten Tucker Carlsons intervju med Rysslands diktator Vladimir Putin. Istället hamnade den i bakvattnet av Joe Bidens i all hast sammankallade presskonferens efter att det särskilda sändebudet Robert Hur kallat president Biden ”en sympatisk, välmenade äldre man med dåligt minne”. Ett sändebud som är republikan men utsågs av Bidens egen justitieminister.

Biden slog ilsket tillbaka med orden ”det är inget fel på mitt minne”. Detta efter att han inom loppet av några dagar kallat Frankrikes president Macron för Mitterand, en sedan länge död företrädare och Tysklands Angela Merkel för Helmut Kohl. Även han död sedan länge.

Han toppade det med att kalla Egypten för Mexiko.

Dessa felsägningar kommer att förfölja Biden under hela den långa valrörelse som återstår och där han kommer att få många nya tillfällen att göra bort sig.

Bilden av en åldrig, lite förvirrad och kanske till och med dement president har satt sig. Varje ny felsägning bara förstärker den. Hur klar och redig Biden än är mellan felsägningarna är bilden av honom bortom räddning.

Trump måste ha lett inombords när Robert Hur motiverade varför han inte åtalade Biden för att denne förvarat hemligstämplade dokument i sitt hem. Justitiedepartementets särskilda sändebud slog fast att Biden helt enkelt var för gammal och för glömsk för att åtalas.

Trump hade sin lyckodag i går – allt gick ex-presidentens väg.

Putin-intervju

Vilket omedelbart fick många att fråga sig hur Biden kan klara det krävande jobbet som världens mäktigaste man om han är för glömsk för att åtalas.

Trump fick också möjlighet att än en gång föra fram sina anklagelser om en häxjakt mot honom. Trump åtalas för att förvara hemliga dokument hemma medan Biden slipper. Då ”glömmer” Trump visserligen att han vägrat lämna ifrån sig dokumenten med Biden gjort det och samarbetat med rättsväsendet.

Programledaren Tucker Carlsons intervju med Vladimir Putin spelar också Trump i händerna.

Carlson fick för en tid sedan sparken från den konservativa tv-kanalen Fox News men drev under åren före det en mer eller mindre konstant valkampanj för Donald Trump i sin talkshow.

Carlson har ända sedan Putin invaderade Ukraina varit en megafon för Trumps åsikter att USA ger alldeles för mycket stöd till Ukraina och att Putin inte hade invaderat om det inte varit för att Nato hela tiden expanderat närmare Rysslands gräns.

Tv-mannen är inte bara en nära allierad med Trump. Han är också en tänkbar arvtagare.

Putin i intervjun med Tucker Carlson.

Skolexempel

Carlsons intervju var ett skolexempel på hur man tvättar rent en diktators smutsiga byk. Han ställde inga frågor om de ryska terrorbombningarna av civila, eller de ryska soldaternas mördande i städer som Butja. Inte heller om krigsförbrytaråtalet mot Putin. Den totala bristen på pressfrihet i Ryssland eller fängslandet av oppositonsledaren Navalnyj berör inte heller.

Intervjun hade mer formen av monolog där Putin uttalade lögn efter lögn utan att Carlsons ifrågasatte det. Bland annat om att det var Ukraina som startade kriget 2014.

Det hela artade sig till en enda lång propagandaföreställning för Rysslands rätt att attackera sin granne.

Vilket passar perfekt in i Donald Trumps planer på att kraftigt dra ner på eller helt avskaffa USA:s stöd till Ukraina. I valrörelsen lovar han att avsluta kriget inom 24 timmar. Enda sättet att göra det är genom en uppgörelse direkt med Putin där han får en del av Ukrainas territorium. Putin meddelade i intervjun att han är redo att förhandla.

Carlsons pratstund med Putin är ett perfekt sätt att bereda vägen för Trumps planer. Då krävs att det amerikanska folket, åtminstone republikanerna, är förberedda på den helomvändning som Trump vill göra om han blir president.

Nikki Haley.

Käftsmäll för Haley

Som grädde på moset kunde Trump dessutom glädja sig åt att hans enda konkurrent till att bli partiets presidentkandidat åkte på en riktig käftsmäll i primärvalet i Nevada. Trump ställde inte ens upp. Ändå kom Nikki Haley bara tvåa. Många Trumpanhängare gick och röstade på alternativet ”ingen av kandidaterna”. En kategori som vann överlägset. Ren förnedring för Haley.

I går inleddes också Högsta domstolens förhandlingar om huruvida delstater har rätt att stryka Trump från valsedeln med motiveringen att han brutit mot det 14:e tillägget i konstitutionen som diskvalificerar kandidater som lett ett uppror mot staten. I det här fallet avses stormningen av Kapitolium för tre år sedan.

Dom kommer först om några veckor. Men av domarnas frågor drar de flesta experter i USA slutsatsen att HD inte kommer tillåta delstater att stryka Trumps namn. Något som skulle vara dödsstöten för han chanser i november.

Jag föreställer mig att paniken börjar sprida sig inom demokratiska partiet. Bidens kandidatur ifrågasätts och en utsiktslös jakt på en sista minuten-ersättare inleds.

Alla pratar om Michelle Obama. Det enda hon själv säger är att hon inte är intresserad.

Joe Biden rasade i natt efter rapporten.