Avfärdar frågan om USA-attack – talar i två timmar

Publicerad 2024-02-09

”Har vi en talkshow eller en seriös konversation?”, inledde Putin.

Tucker Carlson skrattade.

Sedan fortsatte presidenten tala i två timmar.

Vid midnatt publicerade Tucker Carlson, tidigare uppburen stjärna på Fox News, sin uppmärksammade intervju med Rysslands president Vladimir Putin på sina sociala kanaler.

Och att intervjun setts som viktig av den ryska ledningen bevisas av omfattningen.

Långt samtal

I mer än två timmar sitter paret och diskuterar kriget, Nato, Rysslands historia och landets förhållande till USA.

Den som hade väntat sig snabba puckar och hårda ordväxlingar blir nog besviken.

Putin börjar med att avfärda Tucker Carlsons inledande fråga om att han ska ha fruktat en överraskande attack från USA.

– Jag har aldrig sagt det. Har vi en talkshow eller en seriös konversation? säger Putin, vilket följs av ett märkligt gapskatt från Tucker Carlson.

16 minuter in i intervjun är Putin framme vid 1922. Efter ytterligare nio minuter talar han om Sovjetunionens kollaps.

Efter 48 minuter ställer Tucker Carlson frågan till Putin om vad som fick honom att invadera Ukraina.

Svaret är långt och inte glasklart.

”Inte uppfyllt målen”

– Den nuvarande ledningen i Ukraina gjorde klart att de inte tänkte följa Minskavtalet, säger Putin efter en utläggning om Nato och CIA.

Minskavtalet förhandlades fram av Tyskland och Frankrike 2015 och innebar bland annat att östra Ukraina skulle få större självstyre.

– Vi började inte detta krig. Vi vill få slut på det, säger Putin.

Sedan säger den ryske presidenten att ”målen inte är uppfyllda” och ”avnazifieringen” av Ukraina måste försvinna.

Vad innebär ”avnazifiering” av Ukraina? frågar Tucker Carlson.

Vill prata om nazism

– Det är det jag vill prata om nu, säger Putin.

Han gör ytterligare en historisk utläggning där han anknyter till andra världskrigets brott och menar att nazismens medlöpare fortfarande hyllas i Ukraina.

Tucker Carlson vill sedan gå vidare till andra frågor.

Men Putin vill prata mer om nazismen.

– Du frågade om avnazifieringen. Jag vill besvara din fråga.

– Du säger att Hitler har varit död i 80 år. Men hans exempel lever vidare. Folk som utrotade judar, ryssar och polacker lever fortfarande. Och den nuvarande ukrainske presidenten applåderar honom i det kanadensiska parlamentet och han får en stående ovation, säger Putin.

EU granskar intervjun

Det var under ett besök av Volodymyr Zelenskyj i det kanadensiska parlamentet i september i fjol som talmannen Anthony Rota introducerade Yaroslav Hunka, 98, som en ”kanadensisk och ukrainsk krigshjälte”.

Talmannen fick senare be om ursäkt när det framkommit att 98-åringen varit frivillig i en SS-styrka under kriget.

Den ukrainska ledningen ska inte ha känt till något om Rotas bakgrund eller talmannens beslut att hedra honom om besöket i förväg.

– Kan vi verkligen säga att vi helt utrotat den ideologin när vi ser det som händer i dag? Det är av avnazifiering handlar om. Vi måste göra oss av med de människor som håller fast vid detta koncept och stödjer dessa handlingar, säger Putin.

Det var intervjun världen antingen har längtat efter, fruktat – eller känt djup avsmak inför.

EU-kommissionen har gjort klart att klipp från intervjun som sprids på sociala medier måste tas bort om de bryter mot EU:s nya och hårda tag mot techjättarna.

Propagandakupp

Lagen som klubbades i fjol har målet att få bort ”skadligt innehåll” som uppmanar till våld och hatbrott i sociala medier.

En talesperson för EU:s utrikesfrågor uppger att kommissionen utgår ifrån att Tucker Carlsons intervju kommer ge en plattform för Vladimir Putins ”förvrängda längtan att återinföra det ryska imperiet”.

– Vi kan alla tänka oss vad han kommer att säga. Jag menar, han är en kronisk lögnare, säger talespersonen enligt The Guardian.

Man fruktar från EU:s sida att ryssarna kommer använda intervjun som en del av sitt ”informationskrig mot väst” och se uppmärksamheten som en propagandakupp.

”Sug på den, Joe”

Och källor inne i Kreml gör inget för att ändra den bilden.

Man ser det också som ett sätt att förnedra Joe Biden inför novembers presidentval.

– Tillgång till en amerikansk publik genom Carlson, samtidigt som Biden och Trump är i en hetsig kamp, är ytterligare en möjlighet att utöva det ökända inflytandet på det amerikanska valet, säger en rysk regeringskälla till The Moscow Times.

– Det är ett meddelande som säger typ: ”Det räknade du inte med. Vi kan göra det också. Sug på den, Joe”, säger en källa nära Kreml till tidningen.

Tucker Carlsons ankomst till Moskva har skapat rena feststämningen i rysk media. Rapporteringen har behandlats som ett slags alternativt statsbesök.

Dansade med ballerina

Carlson har besökt den världskända Bolsjojteatern där han låtsades dansa med en ballerina och fått en visning på utställningen om ryska framgångar som är ett av Putins prestigeprojekt.

Statlig media har med förtjusning följt den amerikanske tv-mannens varje steg.

I ett videoklipp från ett tak i Moskva tidigare i veckan sa Carlson att intervjun med Putin görs för att ”de flesta amerikaner är oinformerade” om kriget.

– Men de borde veta att de betalar för mycket av det, på sätt de nog inte fullt ut förstår än. Det här kriget har totalt förändrat de globala militär- och handelsallianserna och det har de efterföljande sanktionerna också, säger han.

”Dödar människor”

Tucker Carlson gjorde också en utläggning om att efterkrigstidens ekonomiska ordning faller samman, att dollarn är hotad och att invånarna i engelskspråkiga länder är de enda som inte förstår det.

– De tror att inget har förändrats. Och det tror de för att ingen har berättat sanningen för dem. Deras medier är korrupta.

EU-kommissionen ger inte mycket för argumentet att intervjun kan vara en berättigad möjlighet att bredda den, enligt Carlson, ”ensidiga bild” som råder i media i väst.

Talesmannen för utrikesfrågor säger till The Guardian att Putin ”dödar människor, bombar sönder infrastruktur och sysslar med en desinformationskampanj mot EU och ses som ett hot mot våra samhällen”.

– Och han försöker döda så många ukrainare som möjligt utan någon anledning, säger talespersonen.

Hånar glada ryssar

Inte heller alla ryska höga företrädare ser med glädje på intervjun, men av andra anledningar.

Politikern och tidigare tv-presentatören Andrej Medvedev är för kriget – men gillar inte det ryska krypandet för Tucker Carlson.

”För den tredje dagen följer jag en otrolig sak med intresse: Hur folk som hånar ukrainare för att deras underdåniga hållning inför europeiska politiker och offentliga figurer noggrant rapporterar om Tucker Carlsons varje rörelse och hostning i Moskva”, skriver politikern på Telegram.

”Han flög in, han åt, han drack te. Så härligt, en amerikan har kommit på besök! Så glada vi är. Känner ni er bipolära, kamrater?