Mellin: Ge männen vad de vill ha

Skippa feminismen. Ge gubbarna vad de vill ha.

Det är budskapet i vårens väljarbarometer från SCB.

Två gånger om året publicerar Statistiska centralbyrån, SCB, en stor väljarbarometer. I vår kontaktade de drygt 12 000 personer och fick svar av nästan hälften.

Resultatet är vid första anblicken rätt trist. Sedan valet har nämligen i stort sett ingenting hänt. Alliansen är mindre än de tre rödgröna partierna. Sverigedemokraterna är större än de var på valdagen och behåller sin vågmästarposition.

Men borrar man ner sig i siffermassorna framträder ett tydligt budskap från de manliga väljarna. De är missnöjda.

C, KD, MP, S och V är samtliga större bland kvinnliga väljare än bland manliga. M och FP har ungefär lika många manliga som kvinnliga väljare.

Men bland SD:s väljare ser bilden annorlunda ut. De manliga är kraftigt överrepresenterade i Sverigedemokraternas valmanskår.

Männens budskap är alltså entydigt. De är missnöjda med flertalet av riksdagens partier. De gillar inte deras politik.

Tillspetsat skulle man kunnat uttrycka det som att partierna borde tona ner det där med feminismen och satsa på gubbarna i stället. I dag är alla riksdagspartier utom M, KD och SD uttalat feministiska.

Om jag vore partistrateg skulle jag hämta in alla tillgänglig valstatistik och valanalyser och djupdyka i siffermassorna för att få svaret på frågan: Vad är det som göra att så många män skulle lägga sin röst på SD?

Sedan skulle jag vidga erbjudandet till väljarna. Mer trafik, mer jakt, mer idrott, vad vet jag vad en djupstudie av de manliga väljarnas beteende skulle ge för resultat?

Men klart står att alla partier utom SD behöver utforma en rejäl mansoffensiv för att växa. Och den offensiven måste, för att vara framgångsrik, locka SD:s manliga väljare. De är där de flockas.

Men det kan vara en svår nöt att knäcka. I förra valet bytte visserligen 35,4 procent av väljarna parti jämfört med hur de röstade i valet fyra år tidigare. Väljarkåren kan alltså framstå ganska flyktig. Men de flesta partibytena sker inom blocken eller till SD.

Till det ska läggas att Sverigedemokraterna har svensk politiks trognaste väljare. 86,2 procent av dem som röstade på SD 2010 gjorde det igen förra året. Inget talar för att det kommer att vara annorlunda i nästa val.

Socialdemokraterna befolkas också i hög grad av återvändare, 79,3 procent röstade likadant förra året som de gjorde i riksdagsvalet fyra år tidigare.

SCB frågade hur intervjupersonerna skulle rösta om det vore val i dag under maj månad. Intervjuerna gjordes per telefon eller via webben. 6 069 personer svarade.

I en ny mätning som publiceras nästa vecka ställs frågor även om hur man skulle rösta om det vore val inom några dagar, vilket parti som står intervjupersonen närmast och vilket parti man har störst sympati för. Det återstår att se om det ger ett annat resultat än den här undersökningen.