Den breda mitten är död, länge leve den breda mitten

Centerpartisterna led av ensamhet under valrörelsen, och partiet nådde inga av sina uppsatta mål.

Men i Centerpartiets valanalys fortsätter partiet att drömma om den breda mitten och en samlad borgerlighet.

Det är inte bara drömmar, tycker centerpartisterna själva. De tycker fortfarande att det finns en möjlighet att styra Sverige utifrån den politiska mitten, om folk bara förstod vad de menade.

En av rekommendationerna från valanalysgruppen till partiet är just att ”öka förståelsen för mittens möjligheter till makt”.

För de centerpartister som läser denna rekommendation måste nästintill en känsla av surrealism infinna sig.

En hel valrörelse pratade de om detta. Ingen förstod dem då, det håller de själva med om, så hur tänker de att någon ska förstå dem framåt?

Ett avgörande ögonblick

I valanalysen beskrivs våren 2021, när januariavtalet föll, som ett avgörande ögonblick för partiet. Centern valde att inte fortsätta att samarbeta med S-regeringen, vilket valanalysen kommer fram till var fel beslut.

Om vi tittar tillbaka på den gångna mandatperioden är det ett annat ögonblick som framstår som mer avgörande för Centerpartiet. Det är när januariavtalet ingicks i januari 2019. De två åren med januariavtalet var underbara år för Centern. De hade ett politiskt avtal i mitten där de åtnjöt stort inflytande.

Men sen tog det slut, och partiet har inte kunnat släppa skilsmässan. Inte ens efter en sån valförlust som höstens val var, har de kunnat släppa det.

Centerpartiet valanalysgrupps ordförande Christer Jonsson presenterar partiets eftervalsanalys.

Under tiden de befann sig i denna för partiet lyckliga bubbla förändrades det politiska landskapet. Centern gick från att vara ett parti som många gillade till ett polariserande parti som högern inte alls tycker om.

Enligt Centern är det ett resultat av en medveten politisk strategi från Moderaterna och Kristdemokraterna som velat distansera sig från C efter att de började samarbeta med Socialdemokraterna. En strategi som enligt valanalysgruppens ordförande Christer Jonsson tagit många centerpartister på sängen.

Under valrörelsen kände sig centerpartisterna ensamma och utsatta och det försvagade valkampanjen.

Bygger framtiden på drömmar

Centerpartiet har precis fått en ny partiledare i Muharrem Demirok.

 PLUS: Nye C-ledaren Muharrem Demirok: ”En one man show”

Under partiledarstriden sades det ofta att den nya partiledarens stora utmaning var att ta sig an partiets valanalys och göra de förändringar som behövs för att lyfta partiet.

Kritiska röster tyckte till och med att man skulle vänta med partiledarvalet tills att valutvärderingen var klar för att få rätt person på rätt plats.

Demirok valdes till ny partiledare tidigare i februari.

Visst är valanalyserna ett sällsynt självspäkande inslag i den annars ganska grandiosa partipolitiken, men att hoppas på att den ska staka ut en ny riktning för något parti är optimistiskt. Även för Centerpartiet, som beskriver sig som Sveriges mest optimistiska parti.

Det mest konstruktiva Demirok får ärva från den här valanalysen att han nu kan stänga ner kritiken om att han är en storstadspartiledare. En slutsats är nämligen att det är dålig centerpolitik att endast gynna landsbygden. Centerns stora förlust var förlorade röster i städer och det är där partiet behöver utveckla sin politik.

Förutom det får han med sin den omöjliga drömmen om den breda mittens politik.