L har satt champagnen på kylning

Mindre grill, mera gympa

Nya C-ledaren Muharrem Demirok-

Valet av en ny centerledare handlar inte bara om Centern – det handlar om Liberalerna också.

Handsken är kastad i kampen om den krympande skaran liberala mittenväljare.

Nu ska Johan Pehrson göras om till en tjejmagnet.

Muharrem Demirok har valts till ny partieldare för Centerpartiet och det är inte bara centerpartisterna som firar. Just nu gnuggar Liberalerna händerna – det här är det bästa som hänt dem på mycket länge.

De båda liberala partierna har valt olika vägar i det politiska landskapet. Båda partierna har en komplicerad relation till Sverigedemokraterna. Det har lett till att Centern valt att vända blicken åt vänster, medan Liberalerna svalt det bittra SD-pillret och ingå i en SD-stödd regering.

Centerns väljare har blivit sossevänliga kvinnor och Liberalernas väljare män med en borgerlig identitet som inte backar för lite sverigedemokrati.

Mindre grill, mera gympa

Liberalerna vill vinna tillbaka de liberala väktarna som stannat i partiet bara för Lööf.

Liberalerna behöver kvinnor. Enligt partiets valanalys var de kvinnliga väljarna inte särskilt imponerade med killen-vid-grillen, som Johan Pehrson framställde sig som under valrörelsen. Istället röstade kvinnor på Annie Lööf eller Magdalena Andersson.

 Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) 

Med en ny manlig partiledare i Centerpartiet ser Liberalerna sin chans. Nu ska Pehrsons grabbighet tonas ner med förhoppningen är att centerväljarnas borgerliga identitet ska slå igenom.

Mindre grillen och mer Friskis och Svettis för Johan Pehrson.

Inte dags för champagne

Nog är det en något enkel förklaring till varför liberala väljare valde C framför L. I grunden är det relationen till SD som är idag avgör om man som liberal väljare röstar på Centern eller på Liberalerna. Men ett litet parti kan ju alltid hoppas.

Det politiska landskapet är förändrat och i det har två nya politiska block tagit form. Ett högerblock med nationalistiska och konservativa toner och ett vänsterblock som domineras av Socialdemokraterna.

Om Centern har en manlig eller en kvinnlig partiledare spelar egentligen ingen roll. Utmaningen är istället för partiet att göra sig relevant i det nya politiska landskapet. Om Centern inte lyckas med det, då kan det vara dags för Liberalerna att korka upp champagnen.